Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша не иска да е резерва - настоява за достъп до секретната част на "Плана за победа" на Зеленски

22 октомври 2024, 10:26 часа • 556 прочитания

"Когато Германия говореше, че ще им изпрати каски, ние им изпратихме 320 танка“. Така полският зам.-министър на външните работи Владислав Бартошевски изрази недоволството на Варшава от това, че е оставена без достъп до секретната част в "Плана за победа" на украинския лидер Володимир Зеленски.

"Следователно приносът ни очевидно е бил съществен, особено в началото, когато беше най-необходим", допълни още Бартошевски.

Още: Южна Корея планира да помага на Украйна срещу Северна Корея (ОБЗОР – ВИДЕО)

Защо Полша е изключена от списъка?

Пет от точките в плана на Зеленски бяха представени пред украинския парламент и пред евролидерите, включително призив за бърза покана за членство в НАТО, неядрено възпиране срещу Русия и др. Три приложения обаче остават засекретени - до тях достъп имат само "онези страни, които конкретно разполагат със средства да подкрепят Украйна“, по думите на украинския президент. Наскоро той спомена, че става въпрос за САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия.

„Ако една страна не разполага с това, защо трябва да ѝ се дава досие, дори ако е наш близък партньор? Ние им се доверяваме, но какъв би бил смисълът?“, попита Зеленски.

Бартошевски коментира факта, че Полша е била изключена от списъка на страните, които са получили информация за "Плана за победа". "С пълна сигурност трябва да имаме достъп до тези файлове“, каза той, позовавайки се на аргументацията си. „Със сигурност полското външно министерство ще разговаря по този въпрос с украинската страна, защото ние поддържаме непрекъсната комуникация".

Той добави, че не вижда възможност за възстановяване на Украйна без участието на Полша.

Още: Лидерът на ОАЕ предложи помощ на Путин за разрешаване на войната в Украйна (ВИДЕА)

Снимка: president.gov.ua

Байдън обсъди Украйна с Макрон, Шолц и Стармър, но къде е Туск?

Миналия петък президентът на САЩ Джо Байдън взе участие в среща с висши европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и министър-председателят на Обединеното кралство Киър Стармър. На срещата политиците обсъдиха възможността за прекратяване на войната, която Русия води срещу Украйна от февруари 2022 г. насам, както и ситуацията в Близкия изток.

Още: САЩ подкрепиха плана на Зеленски за победа на Украйна

Владислав Бартошевски беше попитан от Полската информационна агенция PAP в понеделник за решението на Байдън да изключи Полша от разговора за войната в източната ѝ съседка. Той отговори, че през годините се е повтаряло президентът на САЩ да се среща и да обсъжда подобни въпроси с най-силните европейски съюзници на Америка - Великобритания, Франция и Германия. „Това очевидно е формата, в която тази среща беше организирана от президента Байдън“, каза Бартошевски за отсъствието на полския премиер Доналд Туск.

Още: Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес