Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията ще следи за гласуването на руснаци от Латвия

11 март 2024, 23:15 часа • 2332 прочитания

Началникът на полицията в Латвия заяви, че балтийската държава ще проверява руските граждани, които ще гласуват в посолството в Рига по време на президентските избори в Русия, за валидни разрешителни за пребиваване и ще ги депортира, ако е необходимо.

Членката на НАТО и ЕС, в която има значително руско малцинство и която е твърд поддръжник на Украйна, също така ще следи чакащите на опашка, за да гласуват, за евентуални опити да се възхвалява войната в Украйна.

Още: Латвийската премиерка сравни Русия с непредсказуем алкохолик

Проверките ще бъдат извършвани от полицейските сили, граничната охрана и имиграционните власти по време на изборите, които ще се проведат от петък до неделя.

"По улиците на Рига около посолството ще има мобилни контролни пунктове, за да се провери дали руските граждани... имат законни права да пребивават в Латвия", заяви началникът на полицията Армандс Рукс пред TV3 Latvija. "Също така ще проявим нулева толерантност към всеки, който би могъл да използва този уикенд, за да се опита да оправдае инвазията на Русия и военните престъпления срещу Украйна", добави той, цитиран от БГНЕС.

Още: Латвия забрани вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус

Той заяви, че служителите "не изключват незабавна депортация", ако се установи, че някой от руските гласоподаватели е без валидно разрешение за пребиваване.

Имиграционните власти вече започнаха да издават заповеди за депортиране на руски граждани, които не са спазили новите правила, изискващи от тях да владеят латвийски език на основно ниво или да се запишат на езиков курс след поправката в парламента миналата година. Изискването за владеене на езика не се отнася за украински бежанци или граждани на ЕС и НАТО, живеещи в Латвия.

Още: Германия ще патрулира в небето над Прибалтика заради заплахата от Русия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес