Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победа за Туск: Евролидерите го подкрепиха за отказа от убежище на лица от Русия и Беларус

18 октомври 2024, 16:33 часа • 633 прочитания

Евролидерите застанаха зад полския министър-председател Доналд Туск след заплахата му да забрани временно предоставянето на убежище на лица, идващи от Русия или Беларус. Те предупредиха Москва да не използва мигрантските потоци за дестабилизиране на европейските държави.

„Не може да се позволи на Русия и Беларус, или на която и да е друга държава, да злоупотребяват с нашите ценности, включително с правото на убежище, и да подкопават нашите демокрации“, се казва в изявление на 27-те лидери на Европейския съюз след срещата им в Брюксел, започнала на 17 октомври. „Извънредните ситуации изискват подходящи мерки“, добавя Европейският съвет.

Изявлението е победа за Туск, който миналата седмица обяви, че Полша временно ще преустанови правото на убежище за мигрантите, насочващи се към страната му през границата ѝ с Беларус. Според него напливът е организиран от Русия като част от тактиката за хибридна война, целяща да дестабилизира Полша.

Още: Туск: Полша временно преустановява правото на убежище дори ако ЕС е недоволен

Защо изявлението е победа за Туск?

Туск искаше ЕС да подкрепи идеята, че дадена страна може да се позовава на съображения за сигурност като оправдание за спиране на правото на убежище. Сега той официално получи тази подкрепа.

„Току-що се върнах от среща с всички най-важни лидери и това, което исках да постигна, го постигнах“, заяви Туск пред журналисти.

Според дипломат от ЕС, цитиран от Politico, датският премиер Мете Фредериксен е акцентирала, че „най-накрая" се води "по-реалистична и честна дискусия по отношение на мигрантите и търсещите убежище“. Втори дипломат от ЕС добавя, че разговорите са били „доста добри“ и „не толкова разединяващи“ - промяна на динамиката в сравнение със спорните предишни срещи по въпросите на миграцията.

Снимка: Getty Images

Още: Германският парламент одобри по-строги правила за търсещите убежище

В изявлението на Европейския съвет се призовава за „решителни действия на всички равнища за улесняване, увеличаване и ускоряване на връщането от Европейския съюз, като се използват всички съответни политики, инструменти и средства на ЕС, включително дипломация, развитие, търговия и визи“: Брюксел готви ново законодателство срещу нелегалната миграция, но противоречията остават.

Очаква се Европейската комисия да работи по законодателство, което да улесни депортирането от блока, да създаде правна рамка за центрове за обработка на документи извън границите на ЕС и да позволи на държавите да се позовават на сигурността, за да затворят външните си граници, пише Politico.

Още: България ще подкрепи центровете за мигранти извън ЕС - по примера на Италия и Албания

В окончателните заключения на евролидерите не се споменава Пактът на ЕС за миграцията и убежището, който беше финализиран по-рано тази година, но е критикуван от редица държави, включително Полша. Това е още една победа за Доналд Туск.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес