Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По подобие на атаките в Крокус хол: Германия се опасява от терористични атаки срещу мачове от Евро 2024

19 юни 2024, 20:52 часа • 741 прочитания

Германските разузнавателни служби смятат, че терористичната група ISIS-K може да извърши голяма терористична атака по време на Европейското първенство по футбол, което се провежда в момента в страната. Това съобщава Financial Times, като се позовава на свои източници.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер каза, че „Европа, а с нея и Германия, са в прицела на джихадистки организации, по-специално ISIS и ISIS-K.“ ISIS-К е името, дадено на афганистанското крило на Ислямска държава, което пое отговорност за клането през март в московския Crocus City Hall.

Още: "Хюриет": Турските служби са предотвратили втора терористична атака в Русия след "Крокус"

Изображение беше публикувано в „Гласът на Хорасан“, интернет сайт, свързан с терористичната организация през май, което изобразява боец, въоръжен с автомат на футболен стадион, заедно с думите: „Тогава вкарайте последния гол!“ Той беше публикуван точно преди полуфинала на Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. В плаката бяха включени думите: „Къде искате? Заедно с Берлин, Мюнхен, Дортмунд.

Томас Халденванг, ръководител на отдела, отговарящ за разузнаването и контраразузнаването в Германия, каза, че ISIS е успяла да проникне в Западна Европа, използвайки потока от бежанци, включително тези от Украйна, като прикритие. Миналия юли германската полиция арестува седем централноазиатски членове на Isis-K, за които се смята, че са влезли в Германия от Украйна в началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Това съвпадна с многобройни призиви към неговите последователи да извършват атаки срещу „меки цели“, като атаката през 2015 г. срещу парижкия театър „Батаклан“. „Възможен сценарий е широкомащабна, координирана атака като тази, която наскоро видяхме в Москва“, каза Халденванг.

Още: Във Франция арестуваха жител на Донбас, планирал да взриви пратка с оръжия за Украйна

FT цитира проучване на университета Хохенхайм, което показва, че една пета от анкетираните са казали, че биха избегнали посещение на мачове от Евро 2024 поради страх от терористични атаки. Халденванг каза, че опасността от ислямистки тероризъм се е увеличила след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, като ислямистките групи заплашват с насилие, подбуждайки към насилие срещу Израел и евреи с „експлозия“ в броя на антисемитските престъпления, докладвани в Германия през последната година.

През януари Isis-K извърши бомбени атентати в Иран, които убиха близо 100 души и нападение срещу църква в Турция. През март те бяха заподозрени в заговор за нападение срещу парламента на Швеция в операция, която може да е била ръководена от Афганистан.

Още: Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Халденванг каза обаче, че най-вероятната заплаха идва от атаки на симпатизанти тип „вълк-единак“, като например нападението с нож, извършено в Манхайм по-рано този месец от 25-годишен афганистанец, при което бяха убити полицай, а петима други бяха ранени. В началото на юни полицията арестува заподозрян поддръжник на ISIS, който е кандидатствал за работа като стюард на събитие от Евро 2024.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес