Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пленените наблюдатели на ОССЕ могат да бъдат разменени, Обама предупреждава Путин

06 юни 2014, 21:26 часа • 30442 прочитания

Самопровъзгласилият се „народен” кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че наблюдателите на ОССЕ са живи и здрави и похитителите им искат да ги разменят.

„Те са живи и здрави и се хранят добре. Не се намират на територията на Донецка област. Разговарях с хората, при които са в момента. Разбрах, че искат да ги разменят”, заяви Пономарьов, като не огласи някакви искания за рзмяна, предаде Агенция "Фокус".

„Помагам на мисията на ОССЕ. Те се обърнаха към мен с искане да намеря информация за наблюдателите. Имам контакти и разбрах всичко, което е необходимо. Само днес три пъти се свързвах с мисията на ОССЕ в Украйна”, подчерта Пономарьов.

Междувременно американският президент Барак Обама казал лично на руския си колега Владимир Путин, че трябва да намали напрежението в Украйна или ще бъде изправен пред по-дълбока международна изолация, съобщи американски представител, предаде БГНЕС.

Предупреждението било отправено по време на 15-минутна неофициална среща между руския и американския президент на обяд на лидерите, присъстващи на честванията на 70-годишнината от Дебаркирането в Нормандия. "Президентът Обама подчерта, че успешните избори в Украйна дават възможност, която трябва да бъде използвана", заяви заместник-съветникът по националната сигурност на американския президент Бен Родис.

"Президентът Обама даде ясно да се разбере, че деескалацията зависи от признаването от Русия на избрания президент Порошенко като легитимен лидер на Украйна, прекратявайки подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна и доставянето на оръжие и техника през границата", допълни съветникът.

Той каза още, че Обама отбелязал ангажимента на избрания президент Порошенко да продължи реформите, за да гарантира, че правата и интересите на всички украинци са уважавани и призовал Русия да работи непосредствено с правителството в Киев за намаляване на напрежението.

"Президентът Обама даде да се разбере, че ако не бъдат предприети тези стъпки, изолацията на Русия само ще се задълбочи", заяви Родис. Американският държавен глава обаче обещал на Путин по-добри отношения, ако изпълни американските искания. "Ако Русия използва тази възможност да признае и работи с новото правителство в Киев, президентът Обама съобщи, че може да има отваряне за намаляване на напрежението", подчерта съветникът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес