Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът за победа на Украйна: Ракети и пари без участието на САЩ? (ВИДЕО)

17 септември 2024, 07:30 часа • 3673 прочитания

Няма да обявя съобщение за промяна на политиката на САЩ относно американските ракети в Украйна и използването им по цели на руска територия. Това обяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър на редовен брифинг.

Милър отказа да отговори и на въпрос дали политиката ще бъде променена, предвид разговорите между американския президент Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър, както и между американския държавен секретар Антъни Блинкен и Киев.

Междувременно в Украйна се увеличава "говоренето", че Лондон притиска Вашингтон да даде разрешение за използване на западните ракети за удари по каквито военни цели има в техния обсег на руска територия. На темата внимание обърна украинският военен анализатор Олександър Коваленко, който препубликува анализ.

Според анализа, разрешение вероятно ще има, но първо Зеленски трябва да представи пред Запада "план за победа" - в снощното си редовно кратко видеообръщение украинският президент посочи, че са очертани "ключовите стъпки" за победа срещу Русия и какво точно е необходимо, за да бъдат изпълнени. Още не е публично известно какви са стъпките и какво е необходимо - но The New York Times вече публикува материал, според който Стармър е настоял пред Байдън, че няма начин Украйна да се бори ефективно, ако бъде ограничавана в използването на западно оръжие. Байдън обаче ефективно блокира разрешението - отново с аргумент, че това щяло да е пряк военен сблъсък НАТО - Русия.

"След като разговорите между Стармър и Байдън стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната и един бивш министър-председател призоваха настоящия премиер да действа независимо, тоест да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow за нанасяне на удари на руска територия, — The Sunday Times: "Всяко по-нататъшно забавяне ще насърчи Путин... и е пренебрегване на дълга", се посочва в анализа, препубликуван от Коваленко. И ключовото в него - Storm Shadow може да бъдат използвани и без САЩ да дадат съгласие, обаче така ракетите ще трябва да разчитат на GPS, а Русия вече се научи как да противодейства на тази най-популярна навигационна система. Затова съгласието на САЩ е толкова важно - американците могат да дадат технологични решения, с които руснаците не могат да се справят и ракетите ще нанесат истински щети.

Още: Британският премиер: НАТО трябва да постави Украйна в най-добрата възможна позиция

"Или ръководителят на Белия дом се връща към реалността и дава зелена светлина за използването на всички видове ракети от украинските сили за отбрана, или просто ще одобри използването на американски системи за насочване за Storm Shadow", заключва анализът и посочва, че много неща ще се изяснят на заседанието на Генералната асамблея на ООН през последната седмица на септември. На 24 септември вечерта се очаква речта на Байдън пред асамблеята, посочва "Гласът на Америка".

Голямата опасност за Украйна, която вече се обсъжда, е, че тази зима енергийната ѝ инфраструктура няма да издържи на руските удари, ако няма как да им се противодейства с удари със западно оръжие на руска територия. Пред CNN Володимир Зеленски посочи, че месечно само в Източна Украйна руснаците хвърлят по 4000 авиационни бомби и че 80% от разрушенията по украинската енергийна инфраструктура са причинени от такива бомби. Техният обсег е обикновено около 70 км и се хвърлят от самолети - най-малко, ако самолетите с такива бомби летят от по-далечни руски бази, извън обсега на западните ракети, които иначе ще заплашват по-близките руски военни обекти, ще трябва да носят по-малко бомби, защото могат да понесат само определен товар и няма как да се намалява горивото като част от този товар.

Силата на армията

На този фон, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа нов указ за увеличаване на състава на руската армия. Накратко – руските войници стават 1 500 000, а общо персоналът, който служи в руската армия, става 2 389 130 души. Това не е изненада – още през есента на 2022 година, когато военен министър на Руската федерация беше Сергей Шойгу, беше обявена мащабна реформа на руската армия: С указ на Путин: Щатната руска армия става 1,5 млн. военнослужещи

За сравнение – украинското издание „Правда“ публикува пространен материал, в който се обръща внимание на думи на полския външен министър Радослав Сикорски - той говори по много теми. Министърът посочва, че все още няма достатъчно на брой доброволци-украинци, за да бъде формирана бригада от Украинския легион в Полша: "Чакаме (да дойдат хора)". Обикновено за една бригада са необходими между 3000 и 5000 души: Сикорски: Няколко хиляди доброволци вече са се записали в украинския легион в Полша

Отново, този път в руски телевизионен ефир, зам.-директорът на Сбербанк Станислав Кузнецов коментира, че годишно телефонни измамници крадат от руснаците 250 млрд. рубли. 100 млрд. от тях отиват в помощ на украинската армия – за този гигантски проблем за Руската федерация вече се говори нееднократно, припомнете си - Още: Кражби за милиарди: Украйна побърква Русия с телефонни измами

Пари за Украйна - ще има ли от Русия?

Европейският съюз се подготвя да подсигури нови до 40 млрд. евро под формата на заеми за Украйна до края на тази година, за да не позволи на Унгария да блокира плана на Г-7 печалби от замразени руски активи да отиват в помощ на Украйна. Идеята е Украйна да преодолее дефицит, който ще я удари през 2025 година - от 38 млрд. долара. Информацията е на Financial Times (FT) - на база проект за законодателни действия.

Именно съпротивата на Унгария в рамките на ЕС забави прилагането на одобрения от Г-7 план, коментира британската медия. Будапеща използва всякакви процедурни трикове, за да отложи изпълнението на плана за след президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 5 ноември. През юни, 2024 година, Г-7 прие решение да бъде отпуснат заем от 50 милиарда долара на Украйна, който да бъде изплатен с бъдещи печалби от около 260 милиарда евро в замразени руски чуждестранни резерви, повечето от които се съхраняват в Euroclear, белгийският централен депозитар за ценни книжа. Според този план ЕС и САЩ ще поемат около 20 милиарда долара всеки, а останалите 10 милиарда ще бъдат разпределени между Обединеното кралство, Япония и Канада. САЩ, за да осигурят постоянен поток от доходи за Украйна, обслужващи заема, поискаха предпазни мерки, които да гарантират, че руските активи, повечето от които са в Европа, остават замразени. ЕК на свой ред предложи санкциите на блока, блокиращи руски активи, да бъдат удължени от текущия период от 6 месеца на 36 месеца, за да се осигури по-голяма правна сигурност. Има и идея санкциите да бъдат удължени с 5 години.

Още: Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи

Окончателното число на планирания нов заем само от ЕС може да варира между 20 и 40 милиарда евро и ще бъде определена от Европейската комисия след консултации с държавите членки - идеята е да няма зависимост от САЩ, твърдят източници на FT. Но ако Брюксел реши да тръгне по този път, трябва да действа в рамките на няколко седмици, защото сегашният европакет от финансова помощ за Украйна изтича в края на 2024 година.

Още: Украйна получи 4,2 млрд. евро от ЕС: За какво ще се харчат?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес