Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на Зеленски за победа: Първа положителна реакция от САЩ (ОБЗОР - ВИДЕО)

18 септември 2024, 09:40 часа • 3873 прочитания

Първи положителен сигнал от САЩ по отношение на т.нар. план за победа на украинския президент Володимир Зеленски във войната с Русия. Коментар по темата направи постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд на пресконференция за началото на 79-тото общо заседание на Генералната асамблея на ООН. На 24 септември се очаква американският президент Джо Байдън да говори пред асамблеята и да има новини дали Белият дом официално ще подкрепи плана.

"Видяхме предложението на президента Зеленски за постигане на траен мир. Смятаме, че той излага стратегия и план, които могат да работят. И трябва да видим как можем да улесним това, като разговаряме с всички държавни глави, които ще бъдат тук в Ню Йорк. Така че отново се надяваме да постигнем някакъв напредък, затова сме тук", каза американският посланик.

Самият Зеленски вече коментира пред CNN, че планът му в цялост ще бъде представен на Джо Байдън преди 79-тото общо заседание на Генералната асамблея на ООН. Той е заключен в 5 основни точки, като 1 от тях обхваща какво трябва да се свърши след края на активните военни действия. Засега няма подробности какво точно включват точките на плана – но вече има подробни коментари и анализи, че Украйна не може да спечели без разрешение да използва неограничено западни ракети и оръжие за удари по военни цели на руска територия. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър потвърди на редовния дневен брифинг, че американският държавен секретар Антъни Блинкен вече се е запознал с "елементи на плана" и очаква да го види в цялост.

Още: Планът за победа на Украйна: Ракети и пари без участието на САЩ? (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Операция "Курск"

Украинската армия е успяла да превземе село Краснооктябърско в Курска област – това твърди по неофициална информация един от най-тясно следящите военните действия украински източници в социалната мрежа "Х" NOELReports, но след това коригира информацията и посочи, че украинците са в източната част на населеното място (КАРТА). Селото се намира на запад от най-пресния украински пробив на границата между Курска област и област Суми – превземането му подсигурява фланга на украинските части, които се бият в района на градчето Весело, по-на север. Популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар" успокоява руснаците, че украинците „изглежда“ още не били превзели Весело.

Руската армия се опитва да пробие през Любимовка, но теренът там е труден и този опит може да се превърне в провал за руснаците. Това коментира Андрий Коваленко, ръководител на Украинския център за борба с дезинформацията към Съвета за сигурност на Украйна пред беларуската опозиционна медия NEXTA. По думите му, при опитите за настъпление руснаците постоянно биват удряни в тила с артилерийски огън, дронове и авиационни бомби и това пречи на логистиката им, като повишава рискът техни части да попадат в ситуации на обкръжение. Теренът там е сложен, затова има честа промяна на позиции – говорим за гористи местности и блата, които дават възможност за "партизански бой", добави Коваленко. Това не беше добре отчетено от "личния бодигард" на Владимир Путин – Алексей Дюмин, който ръководи руската "контраофанзива" в Курска област. Той не е военен стратег и това е добре за Украйна, смята Коваленко.

На фона на този анализ "Рибар" признава, че украинската армия още има сили и ресурси за атаки точно в района на Любимовка, откъдето тръгна основният засега руски опит да бъде преобърната ситуацията в Курска област (ВИДЕО):

Още: Нова порция смях в Курск: Русия евакуира нови населени места, докато обяснява как напредва (ОБЗОР – ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Отново има рязко увеличение на боевете в самата Украйна – главно заради по-засилен руски натиск в Покровското, Кураховското, както и Краматорското направление.

Общо 194 бойни действия е имало на 17 септември спрямо 157 на 16 септември съгласно официалната сутрешна сводка на украинския генщаб. Има и засилен руски артилерийски обстрел – 4800 такива обстрела, което отново обаче е под границата от 5000, която руснаците минаваха почти всеки ден преди средата на септември.

(КАРТА) В Покровското и Кураховското направления украинският генщаб отчита съответно 51 и 49 отбити руски пехотни атаки. Най-много руски атаки в Покровското направление има при Гродовка и Новогродовка, казват украинците. "Рибар" твърди, че само 30% от Гродовка са под украински контрол и че Украинск вече бил превзет на практика от руснаците (защото 114-та бригада издигнала знамена в центъра на населеното място), но не е ясно дали украиската армия контролира още сметището в западната част на града – ако го контролира, украинската армия има добра позиция да вгорчи живота на руските части в Украинск. Че има руско настъпление в Украинск потвърждава и Deep State, като на картата там само северозападната част на града е под украински контрол.

В Кураховското направление, но откъм Времеевското, "Рибар" признава, че все още няма руски пробив директно в Угледар – текат боеве при мини номер 1 и 3.

(КАРТА) Вече се появиха видеокадри, които показват руска бомбардировка по т.нар. агрегатен (химически) завод във Вовчанск, Харковска област. Заводът дълго време беше руска позиция – бомбардировката от страна на руснаците подсказва, че те са загубили тази позиция. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) също коментира темата, с примери и данни от руски военни блогъри. Вчера излязоха данни и то от украински източник (NOELReports), че в Глубоко (на северозапад от Липци – втото направление на отдавна затъналата руска офанзива в Харковска област откъм Белгородска област) руските части са успели да си върнат загубени позиции.

Интересен щрих – руските ВВС бомбардираха база на руската армия в село Доломитно, близо до Бахмут (Краматорското направление). При Часов Яр, където са основните боеве, информацията в сводката на украинския генщаб потвърждава данни от ден-два назад, че има руски щурмови групи, преминали канала "Северски Донец – Донбас" на южния фланг, при Ступочки, но поне засега никой по-известен руски или украински източник не съобщава за голямо руско предмостие, което да срине цялата украинска отбрана по линията на канала.

ОЩЕ: Дроновете не спят: Нов руски склад за боеприпаси е взривен, наложи се евакуация на руско градче (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес