Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петте най-модерни руски лъжи за Украйна

23 юли 2024, 10:47 часа • 5763 прочитания

Руската пропагандна машина е сътворявала какви ли не фалшиви новини за Украйна - "биологичните лаборатории" с участието на САЩ, "инсценирането" на касапницата в Буча и още много за близо две години и половина война.

Само за изминалата седмица се появиха пет нови руски "фейк"-а, които бяха опровергани от Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност на Украйна.

Още: Украйна купува оръжие с руски пари от ЕС, Русия радикализира законите си (ОБЗОР - ВИДЕО)

„Украйна планира да взриви Киевската ВЕЦ и Канивското водохранилище“

"Подобни изявления са циничен опит на врага да прехвърли вината за собственото си престъпление върху жертвата си и информационно да подготви почвата за по-нататъшни престъпления срещу Украйна", смятат от Центъра за стратегически комуникации.

*Язовирът Канив е разположен на река Днепър - в украинските Черкаска и Киевска област.

Още: Залужни: Злото е близо и е дошло да убива. Запада да се готви за Трета световна война

„Украинските специални служби са замесени в покушението срещу Тръмп“

Украйна категорично осъди покушението срещу Тръмп в Пенсилвания, а Руската федерация разпространява фалшиви новини за предполагаемото „участие на украинските специални служби“ с цел да подкопае украинско-американските двустранни отношения, казват от центъра за борба срещу информационните заплахи в Киев.

Припомняме, че републиканският кандидат за президент на САЩ беше прострелян по време на митинг по-миналия уикенд. За щастие, той се размина само с нараняване на ухото, но имаше жертва и двама тежко ранени. 20-годишният нападател беше ликвидиран на място, а "Сикрет сървис" признаха провала си.

Още: Тръмп с гръмка заявка: Поех куршум за демокрацията (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

„Зеленски краде оръжията за фронта и заблуждава Запада“

Западни оръжия и боеприпаси се доставят на фронтовите части на Силите за отбрана на Украйна, а разрешението за тяхното използване спря руското настъпление в Харковското направление, открито от руснаците на 10 май.

Още: Все по-близка до Путин: Грузия издирва 300 доброволци от Грузинския легион в Украйна

„Украински войник уби ранен другар край Работино“

Всъщност видеото е заснето от украински оператори на дронове, а главните герои в него са самите руснаци.

Още: Отново: Руснаци разстрелват предали се украинци, тече разследване (ВИДЕО, 18+)

Напротив, самите руски сили застрелват свои на фронта - припомнете си: Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия.

„Украйна и западните държави са замесени в катастрофата на MH17"

Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. е едно от най-известните престъпления, извършени от руснаци, което се доказва от резултатите от задълбочено многогодишно разследване и присъдите на съда в Хага.

На 17 ноември 2022 г. съдът в Хага произнесе тежки присъди срещу трима от четиримата обвиняеми по делото за свалянето над Украйна на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии. Това са руснаците Игор Гиркин (Стрелков) - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов беше оправдан.

Дубинский, Гиркин и Харченко са виновни за съучастие в убийство на 298 души и са осъдени на доживотен затвор, реши съдът. Сепаратистите са объркали самолета "Боинг 777" с военен, но това не ги оправдава.

Още: Разследващи: Има индикации, че Путин е осигурил ракетата, свалила полет MH17

Още: Руско признание: Удар по пристанище в Краснодарския край, взривове в Крим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес