Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков и Захарова се зъбят на САЩ заради руски пари в помощ на Украйна

20 април 2024, 22:14 часа
Реклама

Руските държавни говорители реагираха с крайно огорчение на новите действия на САЩ в помощ на Украйна, които обещават трудни времена за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Лакеите на Путин пръскат слюнки

Веднага след приемането на законопроекта за 60 млрд. долара за Украйна, който трябва да мине и през Сената, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се закани, че "САЩ ще отговарят" за всяка конфискация на руско имущество. В разширения пакет от 4 закона има текст за замразените руски активи в САЩ - че могат да се изхарчат като гаранция по дадени американски заеми за Украйна, потенциално става въпрос за 8 млрд. долара (за частта от пакета, предвидена като финансово-икономическа помощ за Украйна под формата на заем - гаранция по него са именно замразени в САЩ руски активи и пари) и решението ще е на изпълнителната власт в САЩ, ако законопроектът бъде одобрен от Сената и подписан от Джо Байдън. "Едва ли ще има ограничения във времето и ние ще направим това по начин, който най-добре отговаря на нашите интереси", каза Песков в отговор.

Говорителят на Путин и Кремъл счита, че конфискацията на замразените активи на Руската федерация ще нанесе удар върху имиджа на Съединените щати и ще изплаши инвеститорите в тази страна.

"Що се отнася до закона за конфискация на руски активи, все още трябва да се уточнят подробностите - ако наистина говорим за конфискация на нашите активи, това ще нанесе непоправими щети на имиджа на Съединените щати. Действията на Америка ще принудят много инвеститори в тази страна да спрат инвестиции, защото вярата в принципа на частната собственост ще бъде нарушена, особено на държавната", заяви Песков.

Ведната след него се изказа и говорителят на руското МВнР Мария Захарова - в официалния си профил в Телеграм. "Предоставянето на военна помощ от Съединените щати на Украйна, Израел и Тайван ще изостри глобалната криза: военната помощ за режима в Киев е пряко спонсориране на терористични дейности, за Тайван - намеса във вътрешните работи на Китай, за Израел - пряко спонсориране път към ескалация на безпрецедентно влошаване в региона", написа тя. Захарова упорито повтаря руската опорна точка за "терористичен режим в Киев", след като Русия нападна Украйна на 24.02.22 г.: Захарова със злобна забележка към Израел след атаката на Иран

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес