Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентарните избори в Косово са насрочени за 9 февруари 2025 г.

16 август 2024, 23:10 часа • 1300 прочитания

В петък президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че парламентарните избори ще се проведат през февруари 2025 г., съобщи АФП.

„Редовните избори за Скупщина на Република Косово ще се проведат на 9 февруари 2025 г.“, пише държавният глава в указа, който е публикуван и в неговия профил във Фейсбук.

На последните парламентарни избори, проведени през февруари 2021 г., партията „Ветвендосие“ (Самоопределение) на настоящия министър-председател Албин Курти спечели малко над 50 % от гласовете.

Още: ЕС разкритикува Косово за затварянето на Сръбската поща

Правителството на Курти ще бъде първото, което ще завърши четиригодишния си мандат.

Всички избори, проведени след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г., бяха организирани след сериозни вътрешнополитически кризи.

Изборите през февруари ще се провеждат на фона на напрегнатите отношения със Сърбия, която не е признала независимостта на бившата си провинция.

Напрежението между Прищина и сръбското малцинство в Косово, което живее предимно в северната част на страната, където сърбите са мнозинство, също може да помрачи изборите.

От началото на мандата си Албин Курти се опитва да премахне сръбския партикуларизъм в Косово. Белград финансира различни сфери (образование, поща, банково дело и т.н.), за да гарантира лоялността на сръбското малцинство, което също не признава независимостта на Косово.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес