Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата отново обиди хомосексуалните

12 юни 2024, 15:02 часа
Реклама

Папа Франциск отново е изрекъл обидната по отношение на хомосексуалните хора италианска жаргонна дума frociaggine. Това съобщи днес италианската новинарска агенция АНСА, позовавайки се на запознати източници. Случилото се е от среща при затворени врати с римски свещеници.

Извинение от Ватикана

Миналия месец по време на среща с повече от 200 италиански епископи, говорейки за хомосексуалните тенденции в католическите семинарии, той използва обидата, произтичаща от италианската жаргонна дума frocio, която e обиден вариант на думата „гей“. Това предизвика критики и накара Ватикана да излезе с извинение.

ОЩЕ: Папа Франциск засегна хомосексуалните с римски гей жаргон

В изявлението се подчертаваше, че папата „никога не е имал намерение да обиди или да се изразява хомофобски и се извинява на онези, почувствали се засегнати от употребата на думата“.

Източниците на АНСА, присъствали на вчерашната среща, съобщиха, че папата е заявил, че във Ватикана има хомосексуална атмосфера, използвайки по-груба дума. Той е казал още, че макар да смята младите мъже с хомосексуални наклонности за „добри момчета“, за тях е по-добре да не бъдат допускани в семинарии.

Папата смекчи позицията на католическата църква по отношение на хомосексуалните, веднъж заявявайки по техен адрес: „Кой съм аз да съдя?“. Същевременно обаче той поддържа католическата догма, че активната хомосексуалност е грях, докато сексуалното въздържане от страна на гейовете е допустимо.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес