Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палежи и бунтове: Нова Каледония пак пламна след спорно решение на Макрон (ВИДЕО)

25 юни 2024, 11:57 часа

Във френската тихоокеанска територия Нова Каледония пак се разразиха протести. Подпалени са няколко сгради, включително полицейски участък и кметство, след като активисти, подкрепящи независимостта, бяха арестувани и отведени във Франция.

Реклама

Още: Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Защо има протести в Нова Каледония през последните месеци?

Последната вълна от насилие, която се надигна на 24 юни, дойде в момент, когато Франция се подготвя за предсрочни парламентарни избори този уикенд и подкрепата за крайната десница нараства в цялата страна.

Още: След бунтовете: Макрон отлага реформата на гласуването в Нова Каледония

В средата на май в Нова Каледония избухнаха бунтове и грабежи заради план за изборна реформа, който според опасенията на коренното население канак ще ги остави в постоянно малцинство, а това окончателно ще отдалечи надеждите за независимост.

При размириците тогава загинаха 9 души, а щетите се оценяват на повече от 1,5 млрд. евро.

Нова вълна на насилие - заради отведени във Франция активисти

През последните дни френските власти настояваха, че Нумеа - столицата на Нова Каледония - отново е под техен контрол. Но насилието пак избухна, след като през уикенда 7 активисти за независимост, обвинени в организирането на смъртоносните бунтове, бяха изпратени във Франция за предварително задържане, предадоха световните агенции.

Още: Макрон се надява на мир в Нова Каледония (ВИДЕО)

В понеделник движението за независимост CCAT (Звено за координиране на действията на място) осъди "колониалната тактика" на Франция и поиска "незабавното освобождаване и връщане" на активистите, включително на ръководителя на CCAT Кристиан Тейн. Те трябва да бъдат съдени в Нова Каледония, не във Франция, настояват от движението.

Френските прокурори заявиха, че активистите са били изпратени в континентална Франция, "за да могат разследванията да продължат спокойно и без какъвто и да било натиск".

В изявление на Върховната комисия в Нумеа, която представлява френската държава на архипелага, се казва, че нощта е била "белязана от безредици в цялата континентална част на територията и на остров Пинс и Маре - нападения срещу полицията, палежи и блокиране на пътища".

Много училища бяха затворени в понеделник поради подновените размирици.

Още: Размириците в Нова Каледония продължават, Макрон отпътува спешно към островите (ВИДЕО)

Френското правителство реагира на насилието, като изпрати в Нова Каледония повече от 3000 войници и полицаи.

От началото на размириците са арестувани близо 1500 души, включително 38 вчера.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че спорната изборна ще бъде спряна поради предсрочните парламентарни избори във Франция, които той свика след провала на партията му "Ренесанс" на евроизборите. Тогава тя спечели два пъти по-малко гласове от крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен и Жордан Бардела.

Още: Защо Азербайджан поведе френските колонии срещу Париж: Бунтът в Нова Каледония (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес