Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак жест на добра руска воля: Руски военни блогъри алармират за поредна позиция (ВИДЕО)

30 юли 2023, 19:52 часа • 58810 прочитания

Пореден жест на добра воля от руска страна изглежда се очертава в Запорожка област, на границата с Донецка област - там, където е един от участъците на фронта с най-интензивни битки в украинската контраофанзива.

Става въпрос за т.нар. участък на фронта "Времевски", на линията на селата Старомайорско - Урожайно. Старомайорско беше превзето от украинците преди няколко дни: Украински части потвърдиха: Завладяхме Старомайорско (ВИДЕО). Урожайно е буквално до него, от другата страна на река Мокри Яли, на 9 километра южно от Велика Новоселка.

Тревожни сигнали за съдбата на Урожайно от руска гледна точка дават руските военни блогъри Романов и Семьон Пегов (WarGonzo).

"Много опасна ситуация. Противникът е плътно (до Урожайно). Цял ден има въздушни и артилерийски удари, използват се касетъчни боеприпаси. Видно е, че в своето състояние 305-ти артилерийски полк (на руската армия) не може да отговори с контрабатарейни мерки", пише в руския телеграм канал "Романов Лайт".

Пегов е малко по-умерен, но неговият анализ е пускан по-рано от този на Романов: "Положението на руските части в Урожайно може да бъде сложно в момента. Въоръжените сили на Украйна, ако се укрепят, ще могат да атакуват позициите на Въоръжените сили на РФ в селото от три страни. В тази връзка опитите за изтласкване на врага от Старомайорское изглеждат очаквани, още повече, че това е и пътят към Старомлиновка, важно селище пред главната линия на руската отбрана в посока Угледар (бел. ред. - това е линията на украинската контраофанзива Велика Новоселка - Бердянск). Преди това селото беше на 4 километра от предните позиции на Въоръжените сили на Украйна".

Пегов признава и друго - че в западната част на Запорожка област, при Работино (10-12 километра южно от Орехов), украинците "имат известни успехи" и наближават Върбово, в североизточна посока от Работино.

ОЩЕ: Путин по бели гащи за войната в Украйна: Говори едно, става друго (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес