Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново дронове "Шахед" в беларуското небе след руски атаки по Украйна

17 октомври 2024, 10:56 часа • 557 прочитания

За пореден път дронове "Шахед", използвани от Русия за нападения срещу Украйна, са навлезли на територията на Беларус. Късно снощи, 16 октомври, от независимата мониторингова група "Беларуски гаюн" съобщиха, че става въпрос за две безпилотни машини.

Данните гласят, че в 23:34 ч. местно време първият дрон е влязъл от украинската Черниговска област към селището Комарин. Вторият го е последвал в 23:43 ч. по същия курс. Имало е опасност за навлизане на още 5 дрона "Шахед" в Беларус.

"В момента над Гомелска област няма самолети на беларуските военновъздушни сили", съобщиха снощи от "Беларуски гаюн" в Telegram. По-късно дойде съобщение, че двата "Шахед"-а са напуснали беларуското въздушно пространство.

Още: Режимът в Беларус призна, че руските дронове са заплаха: Арест за жителка, заснела взрив на "Шахед" (ВИДЕО)

Втора серия

След полунощ на територията на Беларус са навлезли още два дрона "Шахед", заради което е бил вдигнат самолет на Военновъздушните сили. Безпилотните апарати са летели към Брагинския район на Гомелска област.

"По наши данни - дежурният изтребител на ВВС на Република Беларус е излетял от летище „Барановичи“ и се е насочил към югоизточната част на страната". Дроновете са били прехванати.

Вече имаше няколко случая на навлизания на "Шахеди" от Русия, през Украйна, в беларуското небе, а също и арест на гражданин, заснел взрив на един от дроновете.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко се разминава на косъм с иранските безпилотни машини, които Русия използва във войната: Пак "Шахед"-и в небето над Беларус, докато Лукашенко кръжи с хеликоптер (ВИДЕО).

Свалените дронове от Украйна през нощта

В нощта на 17 октомври руснаците са изстреляли по Украйна управлявана ракета Х-59 от въздушното пространство на Курска област, както и 56 дрона. ПВО е свалила 22 безпилотни апарата в Сумска, Киевска, Полтавска, Черниговска, Житомирска, Николаевска, Черкаска, Одеска и Тернополска област. Два дрона са излезли от въздушното пространство в посока Беларус, потвърждват украинските ВВС.

Други 27 дрона са били "приземени" с електронно заглушаване. Отчетени са обаче и 5 попадания по обекти на инфраструктурата в горепосочените райони.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес