Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорът на Путин на санкциите: Русия ще изнася по-малко суровини, но се нуждае и от пари

20 септември 2024, 07:30 часа • 1311 прочитания

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин възнамерява да въведе собствени търговски ограничения в отговор на западните санкции, пише Business Insider. Има обаче един проблем: той все още трябва да финансира войната си в Украйна, а приходите от износ на руски петрол може да се окажат под натиск - надолу, пише Business Insider.

На 11 септември Путин нареди на руското правителство да анализира въпроса за износа на стратегически стоки като уран, никел и титан, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. "Доставките на редица стоки за нас са ограничени, може би трябва да помислим и ние за определени ограничения", каза руският диктатор. Всякакви стъпки в тази посока трябва да се правят само ако не вредят на страната, уточни той и добави, че не трябва да се бърза.

Русия е водещ износител на трите елемента, споменати от Путин, така че прекъсванията на доставките ще доведат до сериозни глобални последици. Наред с други приложения, уранът се използва в ядрената енергетика, никелът е особено важен за електрическите батерии, а титанът влиза в аерокосмическото производство. Впрочем САЩ вече забраниха вноса на някои руски метали, включително на уран.

Още: Естония към Сърбия: Първо санкции срещу руския агресор, после членство в Европейския съюз

Пазарите обърнаха внимание на това: след коментарите на Путин тримесечните котировки на никела на Лондонската борса за метали се повишиха с 2,5%. Акциите на компаниите за добив на уран също скочиха.

През март 2022 г. Русия въведе временни забрани за износ на повече от 200 продукта, за да "поддържа стабилност" на вътрешния пазар. Това включва бензин за задоволяване на нарастващото търсене в страната - поради постоянните и успешни украински удари срещу руските петролни рафинерии в европейската част на страната.

Петролните приходи на Русия вероятно ще бъдат под натиск

В допълнение към урана, никела и титана, суровините имат огромен принос за руските печалби. Оксфордският институт за енергийни изследвания изчислява, че петролната и газовата индустрия представляват между 30% и 50% от приходите на руския федерален бюджет.

Междувременно Европа се опитва да се откаже от руските изкопаеми горива. Според доклад на S&P Global, публикуван миналия месец, докато Русия е успяла да се преориентира към алтернативни пазари, санкциите често означават, че тя е принудена да продава с отстъпки.

В същото време, според S&P Global, рентабилните цени на петрола в Русия са се увеличили от началото на войната, което се обяснява с увеличаване на свързаните с това разходи. Тази година цената ще бъде 94 долара за барел, в сравнение с 62 долара през 2021 г., според S&P Global. Това показва стресова среда за печалбите, особено предвид тавана от 60 долара за барел, определен от страните от G-7 за руския петрол, транспортиран по море. Дали обаче тази прогноза е релевантна - има сигнали, че не: Bloomberg: Цената на руския петрол спадна с 3 долара на барел, слезе под тавана на Г-7

В момента Европа не може да наложи санкции на много други руски стоки извън нефтения и газовия сектор поради опасения за глобалната продоволствена сигурност в случай на ограничения върху износа на зърно, маслодайни семена и торове. Финландия и някои страни от Източна Европа, които използват руски ядрени реактори, също се нуждаят от доставки на уран.

Докато Европа се бори с трудности при намаляване на зависимостта си от руски суровини, Русия изпитва редица проблеми с износа. Суровините са важни за руския бюджет и липсата на повече петрол, който може да бъде произведен поради членството в алианса ОПЕК+, влияе. "Русия успява да поддържа нивото на производство и износ на петрол, въпреки санкциите на Запада и съкращенията на производството на ОПЕК+, но изпитва проблеми с паричните потоци от продажбите на петрол", написа в края на август Светлана Третякова, старши анализатор в Rystad Energy.

Според S&P Global през август Русия е изнасяла по море 3,36 милиона барела суров петрол на ден. Продължаващите проблеми с постигането на производствените цели на ОПЕК+ и ниските запаси от суров петрол обаче създават определени рискове за поддържането на това ниво, пише Третякова.

Още: Успешен стоп на заобикалящи санкциите търговски потоци от Турция към Русия: Киев се похвали

Източник: Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес