Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оставки и съдебни преследвания: Кои високопоставени руски военни бяха уволнени

22 август 2024, 17:30 часа • 5292 прочитания

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна най-малко 48 високопоставени сътрудници на въоръжените сили на Русия са били изпратени в оставка, сочи анализ на "Верстка". Срещу най-малко седем от тях са образувани наказателни дела. В оставките не влизат случаите, в които сътрудникът е сменил длъжността си на близка по ниво. 

Най-много оставки

Най-много оставки са се случили в администрацията на руското военно министерство. За две години и половина от там са си тръгнали 21 души, включително и бившият министър Сергей Шойгу и шестима негови заместници. 

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Наказателни дела 

Срещу петима от сътрудниците на администрацията на руското военно министерство са заведени наказателни дела за корупция: заместник-началникът на главното управление на иновационното развитие Владимир Шестеров, зам.-министърът Тимур Иванов, началникът на департамента по осигуряване на държавните отбранителни поръчки Владимир Вертелецки, началникът на Главното управление на кадрите Юлия Кузнецова и началникът на Щаба на материално-техническото осигуряване на въоръжените сили Дмитрий Булгаков.

Повечето оставки са станали факт през 2024 г. - 14 от 21. Четири оставки са били подадени през 2023 г. и три през 2022 г. 

Серията продължава: Арестуваха руски армейски служители по подозрения в присвояване

В армията най-много оставки са подадени през 2023 г., по време на метежа на Евгений Пригожин. На второ място по брой оставки е обединената групировка на руските войски в Украйна - за времето на войната ръководните си постове са напуснали 13 души. Седем от тях са уволнени през 2023 г., четирима през 2022, а двама през 2024 г. 

По-известните

От по-известните е оставката на Сухраб Ахмедов, командващ 20-та армия, която според сайта на руското военно министерство е най-голямото обединение на въоръжените сили на Русия. През юни 2023 г. руските пропагандисти писаха, че именно той е отговорен за големите загуби в района на Кремена.

Командващият 58-ма гвардейска общовойскова армия Иван Попов е уволнен през юли 2023 г. след като отправя критика срещу военното министерство. "Във връзка с това старшите началници, явно усетиха някаква опасност и в рамките на един ден спретнаха заповед от военния министър и се избавиха от мен", коментира Попов след уволнението си. През май 2024 г. срещу него бе образувано дело за мошеничество - че откраднал материали за изграждане на укрепления за стотици милиони рубли, докато адвокатът му твърди, че подписът на Попов под документите бил фалшифициран. 

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

В командването на военните окръзи за времето на войната в оставка отиват осем ръководители, в главните управления- петима. От най-ярките в тази категория е оставката на главнокомандващия на руските военно-космически сили и за известно време командващ руската армия в Украйна Сергей Суровикин и командващия военноморския флот Николай Евменов. За оставката на първия не бе официално съобщено, но по информация на някои медии и Z-блогъри Суровикин е бил уволнен заради това, че е знаел за метежа на Пригожин и е бил близък с него.

Русия официално отстрани от командването Генерал Армагедон 

Новината за оставката на Евменов съвпадна със съобщенията на въоръжените сили на Украйна, че руският флот няколко дни не излиза на дежурство, след като дронове атакуваха кораба "Сергей Котов".

Русия е загубила 25% от Черноморския си флот. "Сергей Котов" са го дебнели 5 месеца

В Генералния щаб

В Генералния щаб от началото на войната е имало само една сериозна оставка - през май 2024 г. началникът на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили Вадим Шамарин бе арестуван по дело за подкуп в особено голям размер. През юли той бе отстранен от длъжност. 

Нова чистка: Арестуван е заместник-началникът на Генералния щаб на Русия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес