Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още една страна, в която може да бъде арестуван: Взе ли решение Путин дали ще пътува до Бразилия

04 септември 2024, 10:18 часа • 1482 прочитания

Русия продължава да работи в рамките на Г-20, но Владимир Путин все още не е взел решение дали ще пътува на срещата на върха на организацията, която ще се проведе в Бразилия. Това заяви неговият говорител Дмитрий Песков. 

"Все още не са взети никакви решения в това отношение... Нашият посредник продължава да работи активно със своите колеги. Ние защитаваме интересите си там, но президентът все още не е взел никакви решения", цитира изказването на перссекретаря агенция Интерфакс.

Бразилия е една от страните, ратифицирали Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), който през март 2023 г. издаде заповед за арест на Владимир Путин за военни престъпления. Бразилският президент Лула да Силва заяви по-рано, че Путин трябва сам да прецени последиците от идването си.

Още: Песков: Няма начин Международният наказателен съд да стане ограничител за Русия

Тази седмица обаче Монголия, която също е член на МНС, даде неприятен пример като организира посещението на руския диктатор по покана на своя президент и той необезпокоявано се разходи из Улан Батор без да бъде предаден на Трибунала в Хага. Както писахме, според юридически експерт Монголия може да бъде подведена под отговорност за отказ да изпълни задълженията си пред МНС. Съжаляваме, ръцете ни са вързани: Монголия обясни защо не арестува Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес