Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан с най-слаб резултат на евроизбори, бивш негов съюзник го изненада

10 юни 2024, 09:56 часа • 2123 прочитания
Реклама

Управляващата в Унгария партия „Фидес“ на Виктор Орбан е на път да постигне най-лошия си резултат на избори за Европейски парламент. Първите резултати показаха, че нов претендент е взел близо 30% от гласовете в неделя, 9 юни.

Още: Коментари за евроизборите от Путинова Русия: Възторг заради крайнодесните

Петер Мадяр: От съюзник на Орбан до голям съперник

Петер Мадяр - бивш вътрешен човек на управляващата партия, превърнал се в неин съперник - и неговата партия „Уважение и свобода“ (TISZA) получиха 29,95% при 99% преброени бюлетини. Партията на унгарския министър-председател и нейните по-малки съюзници получиха 44,3 процента, което е значително по-малко от прогнозите на социологическите проучвания.

Огромна демонстрация в Будапеща преди дни застана зад опозиционния лидер: Евроизбори: Невиждан протест срещу Орбан насред Будапеща (ВИДЕО).

През последните две десетилетия "Фидес" само веднъж е печелила по-малко от 50 процента от гласовете, като през 2004 г. резултатът беше 47,4 процента. Предварителните резултати ще дадат на Орбан 11 места в Европейския парламент, а на Мадяр - 7, гласят прогнозите.

Снимка: Getty Images

"Огромен провал" за партията на Орбан

"Резултатът от неделя е „огромна победа за Петер Мадяр и огромен провал за "Фидес“, заяви пред Politico Петер Креко - изпълнителен директор на независимия мозъчен тръст Political Capital. „"Фидес" има истински претендент“.

Още: 49,88% преброени гласове: "Величие" още е далеч от Европейския парламент

Мадяр е бивш член на партия „Фидес“ и бивш съпруг на някогашния унгарски министър на правосъдието Юдит Варга. Той привлече вниманието на избирателите, като се обяви срещу корупцията и режима на Орбан. Обеща да върне милиардите средства от ЕС, предназначени за Унгария, които бяха замразени от Брюксел поради опасения, свързани с върховенството на закона.

„Това е Ватерло на фабриката за власт на Орбан, началото на края“, заяви Мадяр след обявяването на резултата.

Още: След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО)

Орбан обяви две победи

„Днес се проведоха два избора и ние спечелихме и двата“, отвърна Орбан на митинг след изборите в Будапеща, визирайки местните избори в Унгария, които се проведоха същия ден. „Спечелихме важни победи в една трудна битка".

Още: След изборите: Премиерът на Белгия подаде оставка

Гласуването беше белязано и от висока избирателна активност, като в неделя до урните се явиха 58,7% от избирателите - в сравнение с 43,4% на изборите за ЕС през 2019 г.

Още: Либералната опозиция победи Роберт Фицо на евроизборите в Словакия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес