Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

14 октомври 2024, 14:15 часа • 2859 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да поднесе голям политически подарък на най-добрия си приятел отвъд Атлантика - бившия президент на САЩ и кандидат на републиканците за държавен глава Доналд Тръмп.

Според Politico той е измислил начин да позволи на Тръмп, ако републиканецът успее да се добере до Белия дом за втори мандат през ноември, да се измъкне от заема от 50 млрд. долара, който САЩ, Европейският съюз и лидерите на Г-7 предложиха на Украйна. Това ще освободи Доналд Тръмп от отговорност и ще му позволи да обещава на републиканските избиратели, че ако бъде избран, няма да даде на Украйна нито цент.

Още: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

Блокадата на Будапеща

Официална стъпка към този ход вече имаше - Унгария блокира заем на стойност 35 млрд. евро от ЕС за Киев, обезпечен с печалбите от замразените руски активи. Причината е, че той включва ключова промяна в режима на санкции срещу Москва, с която Будапеща не е съгласна. На 8 октомври Унгария потвърди, че ще задържи отпускането на заема, докато САЩ изберат следващия си президент на 5 ноември измежду Доналд Тръмп и Камала Харис: Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции.

Заемът за 50 млрд. долара, за който Г-7 се договори още през юни, ще бъде изплатен изцяло с извънредните печалби, генерирани от руски активи на стойност над 250 млрд. долара - те бяха блокирани в западните държави след нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. Европа има по-важна роля в играта, тъй като държи по-голямата част от средствата. А времето е всичко. Вашингтон настоява, че ЕС трябва да удължи срока за подновяване на санкциите срещу Русия до поне 36 месеца. Съгласно настоящите правила санкциите на ЕС се подновяват на всеки 6 месеца, което увеличава вероятността една държава да размрази активите - това ще принуди националните правителства да посегнат към парите на данъкоплатците, за да изплатят заема.

Още: Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи

Докато всички останали лидери подкрепят удължаването на срока на действие на санкциите до 36 месеца, както поискаха САЩ, Орбан отказва. Според правилата на ЕС всички 27 държави членки трябва да одобрят промени в правилата за санкциите, ако има такива.

Орбан бърка в джоба на европейските данъкоплатци заради Тръмп?

Украйна спешно се нуждае от свежо финансиране от западните си съюзници, за да поддържа функционирането на държавата си и да се подготви за поредната жестока зима. Сега, благодарение на Орбан, САЩ едва ли ще участват съществено. Въпреки това Европа вероятно ще продължи да действа. „Ако не се справим (с удължаването на срока на санкциите), това ще струва на ЕС, включително на Унгария, повече пари“, казва дипломат от ЕС пред Politico, запазвайки анонимност.

Още: Путин ще изяде Тръмп за обяд: Права ли е Камала Харис?

Снимка: Getty Images

Разходите на европейските страни, включително Унгария, ще бъдат по-високи, отколкото ако САЩ се присъединят към споразумението. За Орбан обаче това не е висока цена, която трябва да плати. Плюсът за него е, че ще си "купи" така необходимата добра воля от своя приятел републиканец Тръмп, коментира престижното брюкселско издание. „На тях (Унгария) не им пука дали Европа ще трябва да плаща повече. Става дума за това да се помогне на Тръмп“, казва втори дипломат от ЕС.

Ако Брюксел и Вашингтон съвместно гарантират заема от 35 млрд. евро, а Тръмп бъде преизбран за президент, той ще бъде обвързан с обслужването на кредита в продължение на години. Но ако заемът бъде одобрен без САЩ, републиканецът няма да има такова задължение. Блокирането на заема от страна на Орбан е последният пример за сближаване на позициите между Тръмп и унгарския премиер, които се срещнаха още през юли в Мар-а-Лаго, Флорида. В разговор с журналисти в Брюксел Орбан заяви, че ако Тръмп надделее над Камала Харис през ноември, самият той ще чукне за наздравица „няколко бутилки шампанско“. Изглежда, че двамата вече вървят в една посока, когато става въпрос за Украйна.

Още: Унгария блокира компенсациите на страните от ЕС за оръжието за Украйна. Блокът прави нов фонд?

Виктор Орбан се окопава

Всичко това изглежда като техническа дреболия, но е от решаващо значение за Вашингтон и може да се окаже достатъчно, за да наруши трансатлантическото единство по отношение на подкрепата за Украйна, поне на финансовия фронт.

Още: "Вие сте най-корумпираният политик в ЕС": Германски евродепутат с унищожителна реч към Орбан (ВИДЕО)

Тъй като Орбан заплашва да използва правото си на вето в Брюксел, САЩ дадоха сигнал, че обмислят да участват в заема - макар и със значително по-ниска сума - дори ако ЕС не може да удължи периода на санкциите, казва трети дипломат от ЕС и служител на Европейската комисия. Един от вариантите предвижда Вашингтон да предостави 5 млрд. долара, което приблизително се равнява на размера на руските активи, които държи в страната - и все пак ще остави Европа да плати лъвския пай от сметката. Служителят на Комисията смята, че САЩ не искат да пристигнат „с празни ръце“ на срещата на финансовите министри от Г-7 във Вашингтон в края на октомври, на която вероятно ще се решат дребните детайли по заема от 50 млрд. долара.

Може би още по-важно е, че Япония наскоро сигнализира, че може да се оттегли от заема, ако САЩ не участват в него.

Още: Руски пари за украинско оръжие: Старт с 400 млн. евро за гаубици "Богдана" (ВИДЕО)

Засега всички погледи са насочени към срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел тази седмица. Ако Унгария откаже да отстъпи по отношение на продължителността на санкциите, ЕС вероятно ще финализира заема при свои собствени условия, тъй като бюджетните му правила улесняват значително одобряването на плащането от националните столици преди края на годината. ЕС ускорява приемането на законодателство за изплащане на до 35 млрд. евро на Украйна, което покрива американския дял от заема и трябва да бъде финализирано до края на октомври. Само че пестеливите правителства в блока не са склонни да увеличат вноската си, за да покрият недостига на средства от САЩ.

„Оказваме натиск, но засега Орбан не отстъпва“, казва един от цитираните от Politico дипломати.

Още: Планът за победа на Украйна: Ракети и пари без участието на САЩ? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес