Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасения: Френските доставки на оръжия за Армения - заплаха за Украйна и Израел

25 май 2023, 12:37 часа • 3028 прочитания

Мнозина френски депутати пледират за доставки на въоръжения за Армения – идеята намира подкрепа сред политическия елит в Париж, информира украинската информационна агенция УНИАН.

Първата партида с 50 единици бронетехника вече е на път към Армения. "Париж е започнал процеса за снабдяване на Ереван с оръжия", информират източниците на агенцията в Министерството на отбраната на Украйна.

Според азербайджанското издание Azfront, решението на Франция за въоръжаване на Армения "предизвиква възмущение в Украйна и в Израел", тъй като "представлява заплаха за сигурността на двете държави".

Наскоро смятаното за рупор на френските служби издание Intelligenceonline потвърди информацията за подготвения износ на военна продукция за Армения и възобновяването на работата на двустранния комитет по въоръжения. Но тази политика на Париж спрямо Ереван предизвиква отрицателна реакция по света като загрижеността си вече изрази Израел.

"Армения, Иран и Русия са тясно свързани с военно сътрудничество, като френските доставки за Ереван могат да попаднат в ръцете на най-големите врагове на Киев и Йерусалим", писа наскоро един от водещите еврейски всекидневници в САЩ The Jewish Press.

На аналогични позиции е и украинското списание Focus, според което са налице опасенията, че западни образци на въоръжения, предоставени на Ереван, могат да попаднат в ръцете на Руската федерация: "Москва може да се заеме с разработки на противодействие за подобни видове оръжия или да се опита да създаде свои версии".

Явното опасение - доставките на оръжие за Ереван могат да доведат до въоръжаване на агресорите от западни държави.

"Френският президент Еманюел Макрон въоръжава Армения, сателит на Русия и съюзник на Иран", алармира в Twitter бившият директор на Съвета за сигурност на САЩ за Близкия Изток и Северна Африка Майк Дорън.

Превъоръжаването на Ереван игнорира интересите на Азербайджан и Турция, пълноправна членка на НАТО наравно с Франция, и дефакто представлява преотстъпване на контрола върху Кавказ и Централна Азия на Техеран и Москва.

Още през ноември 2022 г. израелското издание Hamodia алармира за плановете на французите да доставят тежки оръжия на Армения. Говорим за съюзяване на Франция с Иран и Русия срещу Азербайджан, Турция и Израел в геополитическата битка за Кавказ, гласеше заключението. Позицията на французите относно Карабах е от полза за Иран, заинтересован от отслабването на Азербайджан, констатираха през декември м.г. израелски депутати.

Армения заема особена роля в двустранните отношения по оста Техеран – Москва. Южнокавказката държава се превърна в търговския посредник във военно-стратегическия алианс между страните-агресори. А войната в Украйна само отсрочи създаването на френско-руския алианс в кавказкия регион.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес