Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН настоя Русия да спре да заглушава GPS комуникациите

02 юли 2024, 10:57 часа
Реклама

Международният съюз по телекомуникации (ITU), организация, която е член на ООН, поиска Русия незабавно да спре да се намесва в сателитните системи на европейските страни.

Миналата седмица ITU разгледа редица жалби, постъпили от Украйна и четири страни от Европейския съюз - Франция, Швеция, Нидерландия и Люксембург - относно сателитните смущения през последните месеци. Държавите отбелязват, че Русия заглушава GPS сигналите на самолети, като по този начин застрашава контрола на въздушното движение, а също така прекъсва излъчването на детски телевизионни канали и показва жестоки кадри от войната в Украйна, съобщи Reuters.

Още: Военни и граждански полети продължават да се сблъскват с GPS смущения над Европа

Прекъсването на френските и шведските сателитни мрежи изглежда идва от наземни станции, разположени в района на Москва, Калининград и Павловка, се казва още в изявлението, където инцидентите са наречени "изключително тревожни и неприемливи".

От ITU настояха Русия незабавно да прекрати действията си и да разследва инцидентите. Организацията иска да бъде свикана и среща между засегнатите страни и Русия за разрешаване на случаите и предотвратяване на повторната им поява.

Още: GPS: Ще предизвика ли Русия катастрофа с граждански полет над Атлантика?

Руската дипломатическа мисия в Женева не е отговорила на искането за коментар от медията, която припомня, че Москва отрича да нарушава правилата на ITU.

Още: В отговор на Москва: Франция внезапно започна военни учения със заглушаване на GPS сигнала

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес