Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

10 юли 2024, 11:38 часа • 17435 прочитания

Новото споразумение за сигурност между Полша и Украйна има аспект, който е изключително важен, но беше проспан от медиите. Това пише в личния си канал в Телеграм украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб: El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Най-важното

"Украйна ще има възможност да създаде цяла поредица от военно-промишлени "хъбове" (както сега е модерно да се казва) на своя територия, но защитени от въздуха от Полша т.е. страна-член на НАТО". Това посочва Машовец, визирайки целия текст на споразумението и следните две точки:

- клауза, предвиждаща "много тясна интеграция" на отбранителните индустрии на двете страни (включително разполагането на мощности на отбранителната индустрия на територията на двете държави)

- клауза, предвиждаща "разработването на механизъм, в рамките на който Полша ще има възможност да използва своите системи за противовъздушна отбрана (ПВО), за да сваля руски ракети и дронове във въздушното пространство на Украйна, ако те се придвижат към Полша...": Полша ще може да сваля руски ракети и дронове над Украйна, обещава още изтребители (ВИДЕО)

И още един важен аспект – след като ще има защитена от полската ПВО зона на украинска територия, самата Украйна ще може да дислоцира на нови места своята ПВО, за да изпълняват нови задачи и да постигат нови цели. Това значи повече неприятности за руската армия.

Развитието на украинската военна промишленост: Дронове, но не само (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес