Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Преговорите за изпращане на френски военни инструктори в Украйна продължават

28 май 2024, 00:39 часа

Украйна оттегли съобщението си, че скоро в страната ще пристигнат френски военни инструктори, като заяви, че все още води преговори по въпроса с Париж и други съюзници, предаде БГНЕС.

Реклама

Още: Френски военни инструктори имат разрешение да обучават в Украйна

"Към настоящия момент все още водим разговори с Франция и други държави по този въпрос", се казва в изявление на украинското министерство на отбраната, като се добавя, че то е "започнало вътрешна работа по съответните документи по този въпрос, за да не се губи време за координиране на бюрократични въпроси, когато се вземе съответното решение".

Още: Атака с ATACMS? Взривове и пожар в контролирания от Москва Луганск (ВИДЕО)

Дебатът относно потенциалното присъствие на войски на НАТО в Украйна беше предизвикан от коментарите на френския президент Еманюел Макрон през февруари, когато той не изключи възможността за изпращане на западни войски в Украйна, ако това бъде поискано и ситуацията го налага.

Още: "Русофобската върхушка ще съжалява": Русия се закани на Полша

САЩ и много европейски съюзници, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, се разграничиха от изявлението на френския президент. Няколко държави обаче не изключват възможността за изпращане на войски за небойни мисии, като например обучение. Въпреки това Макрон застана зад предложението си, като през май отново заяви, че би обмислил изпращането на френски войски в Украйна в случай на руски пробив или украинска молба.

Още: Войната в Украйна: От затвора - направо на фронта

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес