Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Горната камара в Швейцария одобри износ на оръжия за Украйна

07 юни 2023, 15:18 часа • 3576 прочитания

Федералният съвет - горната камара на швейцарския парламент - одобри законова поправка, която позволява реекспорт на оръжия местно производство към зони на военен конфликт. Това означава, че Берн вече няма как да блокира други страни, които искат да пратят на Украйна швейцарски оръжия.

Националният телевизионен оператор на Швейцария RTS съобщи на 7 юни, че 22 представители на горната камара са гласували „за“, 17 са били „против“, а 4 са се въздържали.

Така решението на долната камара, взето в началото на юни – а именно да няма реекспорт на швейцарски оръжия към Украйна – ще трябва да бъде преразгледано. Дебатът не е приключил, Националният съвет ще трябва да разгледа въпроса отново.

Швейцария обаче е близо до това да загърби над 200-годишната си история на военен неутралитет. Федералният съвет вече отхвърли няколко искания за реекспорт на швейцарски оръжия, включително от Германия, Испания и Дания, като се позова на неутралитета и Закона за военните материали.

След това парламентът изготви няколко сценария, които да позволят на Швейцария да не остане с вързани ръце пред лицето на войната в Украйна. Един от тях идва от комисията на Държавния съвет. Тази парламентарна инициатива урежда реекспорта на швейцарски оръжия като цяло. Страните купувачи все още ще трябва да подписват декларация, че няма да има по-нататъшен износ, но това ще бъде ограничено до 5 години за държави, които споделят ценностите на Швейцария и имат сравним режим за контрол на износа, съобщава RTS.

Трансферът на военни материали ще бъде разрешен за държава, участваща в конфликт, ако тя се възползва от правото си на самозащита съгласно международното право.

ОЩЕ: Над 8 млрд. долара от активите на руската централна банка са в Швейцария

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес