Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Украйна не може да започне контраофанзива през 2024 г.

12 юли 2024, 15:01 часа • 3563 прочитания

Въпреки милиардите долари за допълнително оръжие и помощ за сигурност, които НАТО обяви тази седмица, Украйна няма да бъде готова да започне нова контраофанзива или да си върне големи части от окупираните земи преди 2025 година. Това пише американското издание The New York Times, позовавайки се на служители от западните партньори на Киев.

Още: Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

Времето не играе в полза на Киев

Даренията на ракети, бойни машини, боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от САЩ и европейските страни ще достигнат до фронта чак след месеци. Някои от обявените оръжия все още не са закупени или произведени. Така времето се оказва най-важният фактор в случая.

Пентагонът прогнозира, че украинските въоръжени сили ще бъдат в отбранителна позиция поне 6 месеца - без да постигнат значителен успех.

Още: Заради Путин и Ким: Южна Корея удвоява вноската си във фонда на НАТО за Украйна (ВИДЕО)

Сагата с F-16 - изтребителите може да са само за отбрана

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че дългоочакваните изтребители F-16 ще бъдат доставени на Украйна това лято. Прехвърлянето им вече е започнало, посочи той, а Нидерландия и Дания потвърдиха - до седмици Въоръжените сили на Украйна ще летят на самолетите.

Само че те може да бъдат използвани предимно за отбрана. Съюзниците обсъждаха в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон дали изтребителите могат да летят в руското въздушно пространство, за да атакуват, посочва NYT.

Снимка: Getty Images

Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

"В много случаи можехте да видите, че взимаме решение, но за съжаление, доставките ни не са ефективни", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа в кратко интервю в сряда. "Това е огромно разочарование лично за мен, защото украинците очакват, че тези стоки ще дойдат, че това военно оборудване ще стигне до Украйна, но не се случва".

Като благодари на съюзниците за боеприпасите в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "очакваме те да бъдат доставени възможно най-скоро, за да бъдат спасени колкото се може повече човешки животи".

Още: Румъния даде гаранции за сигурност на Украйна, Нидерландия отпуска милиони за дронове (ВИДЕО)

Ограниченията за западното оръжие остават

Освен това САЩ не променят позицията си относно използването на американски оръжия за обстрел на цели, намиращи се в Руската федерация. Преди дни това беше потвърдено от Джон Кърби - координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той осъди ракетната атака на Москва по детската болница "Охматдит" в Киев на 8 юли, но заяви, че Щатите няма да позволят да се стреля с американско оръжие на повече от 100 км навътре в Русия.

Великобритания пък поясни, че така и не е позволила окончателно на Киев да използва британските далекобойни ракети Storm Shadow за удар по цели в Руската федерация.

Отделно от това се появи информация, че германският канцлер Олаф Шолц продължава да не дава разрешение за удари с германско оръжие на руска територия - заради риск от ескалация. Позицията му остава без промяна въпреки натиска от страна на Украйна и на съюзници като Нидерландия, съобщи нидерландският вестник Telegraaf.

Още: Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес