Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия арестува задочно Христо Грозев за незаконно преминаване на границата

21 април 2023, 14:15 часа • 2875 прочитания

Срещу българския разследващ журналист Христо Грозев от Bellingcat е образувано ново наказателно дело - този път за незаконно преминаване на руската граница.

Според "Телеграм" канала Baza следствието е поискало Грозев да бъде арестуван задочно на основание чл. 322, ал. 1 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Наказанието за него може да бъде до две години затвор. Искането е внесено в Лефортовския районен съд в Москва.

Съдът е удовлетворил искането на следствието за задочен арест на разследващия журналист, съобщи "Ведомости".

Малко след това Грозев обясни защо точно е арестуван задочно - тъй като помогнал на руски журналист да напусне страната през 2021 г., за да не бъде хвърлен в затвора. ОЩЕ: Христо Грозев отвърна на Русия: Да ни отровят задочно и да приключат с това

Христо Грозев вече е издирван в Русия. В края на 2022 г. стана известно, че срещу него е образувано наказателно дело за разпространение на "фалшиви сведения за руската армия". Той е издирван от Москва по член от Наказателния кодекс, който не се споменава.

ФСБ го обвинява и в оказване на помощ на украинското разузнаване - според агенцията журналистът е участвал в операция по отвличане на руски самолет, която е била осуетена от ФСБ.

През февруари тази година Грозев най-после получи отговор от Русия защо вътрешното министерство го е обявило за издирване. Оказа се, че няма никакво разследване срещу него – поне не и такова, което да е известно на висшия разследващ орган на Руската федерация. Все пак името му е в списъка на най-издирваните лица. Тогава той предположи, че може да го търсят за извършено пътнотранспортно нарушение преди 2016 г., когато за последно е бил в Русия.

Министерството на вътрешните работи (МВР) у нас все още отказва да отговори дали е получило информация от Русия за издирването на българския журналист. ОЩЕ: МВР отказва да каже има ли отговор от Русия за издирването на Христо Грозев

Българинът оказа огромно съдействие на руския опозиционер Алексей Навални да разобличи извършителите на атаката с Новичок срещу него, като двамата бяха основните фигури в документалния филм "Навални". Лентата спечели "Оскар" в своята категория.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес