Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов руски позор: Остаряла американска ракета размаза ПВО гордостта на Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

27 май 2024, 16:55 часа
Реклама

На 22 май украинските сили удариха военното летище Моспино в окупираната Донецка област с американска далекобойна ракета ATACMS. Целта на удара е била руската ПВО система С-400 "Триумф" - гордостта на руската противовъздушна отбрана, непрестанно наричана от кремълската пропаганда "непобедима".

Ударът бе успешен, а загубите за руската армия са значителни - от една страна в чисто финансово изражение, тъй като всяка такава система е на стойност над 1 милиард евро. От друга страна - по отношение на престижа - руският диктатор Путин досега се кълнеше в нейната мощ. Още: Ракети ATACMS срещу С-400 "Триумф" - двубой и резултат: Уникално ВИДЕО

Още по-интересен момент в поразяването на С-400 е това, че тя е унищожена от остаряла американска ракета ATACMS Block 1 (M39). Ракетата е разработена преди 35 години и през 2020 г. е извадена от въоръжение в американската армия като остаряла, отбелязва днес Bild.  

Руската С-400 е изстреляла най-малко шест противовъздушни ракети срещу американската ATACMS. Но нито една от тях не е могла да я свали - в резултат са унищожени руските пускови установки и целият радиолокационен комплекс - по-конкретно 2 пускови установки за С-300/400, радар 96L6E и контролният център (за управление) на системи С-300/400.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес