Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов признак за мобилизация - руските власти набират хиляди психолози

18 септември 2023, 13:21 часа • 4239 прочитания

Новата вълна на мобилизация в Русия означава и ротация във войските и връщането в страната на мъже с боен опит. Руските власти са решили да проследят психическото им състояние с помощта на скринингово обследване. Това съобщи телеграм-каналът "Можем объяснить", като се позовава на двама психолози, включени в наблюдението.

Крайният срок на проекта е месец септември 2023 г. 

"В някои региони, например в Бурятия или Иркутска области, всичко е почти готово. С предимство по подготовка ще бъдат онези региони, от които са призовали най-много войници. От колеги от западната част на Русия разбрах, че всичко трябва да е готово до 21 септември", разказва един от източниците.

Още: Убит е руски командир на елитна десантна бригада, воювал в Украйна от 2014 г.

Върналите се от войната ще бъдат проверявани в първия момент, в който сами се обърнат за медицинска помощ (независимо каква). Повече от психолозите вече са преминали тренинги. Оборудвани са стотици кабинети. Допълнително са наети почти 1,5 хил. специалисти, но остават да бъдат наети още около 500. 

Проектът се ръководи от психиатри от водещите медицински научно-изследователски институти в Русия  - този в Санкт Петербург и този в Москва.

В проекта участва фонд "Защитници на отечеството", който се ръководи от племенницата на Владимир Путин Анна Цивилева. Формално фондът е свързващо звено между ветераните и психолозите, но всички въвлечени го възприемат като "проверяващата кантора от Путин".

"Самата Цивилева е възприемана като "надзирател". Наблюдението над изследванията ще бъде много сериозно. Повечето руснаци, върнали се от войната не искат да се връщат и имат все по-лошо мнение за Путин", споделя друг участник в проекта.

Още: Полша заплаши, че ще блокира влизането на Украйна в ЕС

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес