Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия обяви най-малък брой F-16 за Украйна сред държавите във "въздушната коалиция"

10 юли 2024, 15:18 часа • 6417 прочитания

Норвегия реши да дари 6 изтребителя F-16 на Украйна. Целта на Осло е доставките да започнат през тази година, каза министър-председателят Йонас Гар Стьоре, който участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Още: "Доставките започват скоро": Нидерландия подготвя F-16 за Украйна

Най-малкият флот

Когато Стьоре отиде в Киев през август 2023 г., той обяви, че Украйна ще получи самолети F-16 от Норвегия. Няколко дни по-рано САЩ бяха дали зелена светлина. Тогава обаче норвежкият министър-председател не пожела да посочи нито броя на изтребителите, нито кога ще бъдат доставени.

Другите страни от "въздушната коалиция" - Дания, Нидерландия и Белгия - обещаха да предоставят на Украйна значително по-голям брой F-16, отколкото Норвегия обявява сега. Копенхаген ще даде 19 самолета, нидерландските власти са се ангажирали с доставка на 24 броя, а от Брюксел ще направят най-щедрото дарение - 30 изтребителя. Това означава, че Украйна ще разполага със 79 самолета F-16. Президентът Володимир Зеленски настоява за минимум 128.

Снимка: Getty Images

Още: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Извън употреба в Норвегия

Норвегия извежда от употреба бойните самолети F-16 през 2021 г. във връзка с постепенното въвеждане на новите F-35. 32 от норвежките F-16 са били продадени на Румъния, посочва правителството, цитирано от местната медия VG.no.

Малък брой украински пилоти в момента завършват обучението си за управление на F-16 в Дания. Страната скоро ще прекрати програмата си за обучение, която вероятно ще бъде поета от Румъния.

Още: Дания завърши обучението на първата група украински специалисти на F-16

Първият боен самолет може да бъде предаден на Украйна през лятото на тази година.

"Както президентът Зеленски, така и външният министър Кулеба неведнъж са изразявали огромна благодарност за норвежката подкрепа за противовъздушната отбрана и са били категорични, че тези самолети имат изключително важен принос за защитата на собствената им свобода и суверенитет", каза външният министър на Норвегия - Еспен Барт Ейде.

Още: F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

Украйна вероятно ще остави част от самолетния парк извън собствените си граници - един вид застраховка, ако собствените им бази с F-16 се превърнат в мишени за руснаците. Режимът на руския диктатор Владимир Путин заплаши, че украинските самолети извън границите на страната обаче ще бъдат "легитимни цели".

Нуждата от оръжия за изтребителите ще се увеличи в съответствие с броя на F-16 в украинските военновъздушни сили. Въоръжението и другата поддръжка за самолетите ще се осъществява в рамките на "многонационално сътрудничество", в което участват Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция, Великобритания и Норвегия.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес