Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма промяна в радиационния фон у нас и в Европа

25 февруари 2022, 23:15 часа • 3698 прочитания

Няма превишение на радиационния фон в България. Това съобщи Диана Досиева, шеф на дирекцията за радиационна защита в Агенцията за ядрено регулиране. Експертът поясни, че няма повишен фон и в никоя държава в ЕС.

Ако има проблем, то първо биха го “хванали” поляците, но и при тях не се наблюдава отклонение от нормалния радиационен фон. “24 часа” попита българския ядрен регулатор, след като Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна съобщи, че има превишение на гама-излъчването в Чернобил. “Възможно е да е локално явление”, смятат български експерти.

За нов Чернобил алармираха учени през последните дни, след като руските сили завзеха района около АЕЦ-а. Тя е известна с трагедията преди 36 г. “Ако мястото, където се съхранява радиоактивен отпадък, бъде ударено с каквато и да е ракета, това може да разпръсне огромни количества от силно радиоактивен прах. Това може да причини дори по-голяма трагедия от катастрофата през 1986 г.”, смята биологът проф. Тим Мусо.

Районът около Чернобил е най-радиоактивното място на планетата. Той представлява гориста местност, в която през последните години е имало няколко пожара. Според Мусо обстоятелствата предразполагат към горски пожари, които бързо да разпространят радиацията в атмосферата. Известно е, че руски снаряди са ударили хранилището за радиоактивен отпадък. Докладвано е за повишени нива на опасност, въпреки че точните стойности не могат да бъдат засечени веднага, а ще бъдат ясни чак през април.

Според Американското ядрено общество, което следи ситуацията, в момента няма допълнителна радиационна заплаха. Всяка атака над мястото за отпадък обаче може да предизвика вдигане на радиоактивен прах над териториите на Украйна, Беларус и държави от Европейския съюз. “След тази абсолютно безсмислена атака е невъзможно да се каже, че Чернобил е безопасен”, каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Тази сутрин украинската агенция по ядрен мониторинг съобщи за повишаване на нивата на радиация около авариралата АЕЦ „Чернобил“. Експертите не дават точни данни за нивата. Те смятат, че повишението вероятно е заради движението на тежка военна техника в района около атомната електроцентрала, което вдига във въздуха радиоактивен прах.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес