Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма бензин, няма ток: Украйна шамароса Орбан с "Лукойл" заради путинистката му политика

21 юли 2024, 08:07 часа • 16284 прочитания

Високите цени и недостигът на ток могат да засегнат унгарците в рамките на "седмици", след като Украйна наложи частична забрана за преминаване на руски петрол през територията на страната. Украинските санкции са насочени срещу най-известния руски петролен гигант "Лукойл", но не и срещу други руски компании - засега. Няма и много допълнителна информация какви точно са санкциите, като нито Украйна, нито Русия коментира пространно въпроса.

Миналия месец Киев наложи санкции, с които блокира транзита на суров петрол по тръбопроводите, продаван от най-голямата частна петролна компания в Москва "Лукойл" за Централна Европа. Така Украйна постави до стената Унгария по-рано от предвиденото, защото ЕС беше позволил внос на руски петрол през петролопровода "Дружба" до края на 2024 година с цел да даде време на Централна Европа да намери алтернативи. Но в разгара на войната с Украйна, унгарският премиер Виктор Орбан подписа анекс към новия дългосрочен договор на Унгария с "Газпром" и ясно показа, че Будапеща счита руснаците за сериозен бизнес партньор.

Още: Словакия и Унгария: Спряхме да получаваме петрол от "Лукойл" с транзит през Украйна

Светлината в тунела за Орбан - от него зависи

Целта на Украйна е да задуши ключов източник на приходи за военната каса на Кремъл повече от две години след пълномащабното нахлуване в страната (180 млн. долара приход за руския бюджет от износ на петрол зад граница през 2023 година). "Чакахме над 2 години за истински санкции срещу руския петрол", посочи украинският депутат Ирина Совсун от опозиционната украинска партия "Глас", напомняйки, че през "Дружба" минават по 200 000 барела суров руски петрол дневно. Този ход обаче предизвиква опасения за недостиг на доставки в Будапеща, която разчита на Русия за 70% от вноса си на петрол, а на "Лукойл" - за половината от това количество, коментира Politico, предаде БГНЕС.

"Украинските мерки могат да доведат до тежка ситуация", казва Илона Гизинска, изследовател и експерт по Унгария в мозъчния тръст "Център за източни изследвания". Тя добави, че унгарците могат да се сблъскат с високи цени на енергията и недостиг на електроенергия само след "седмици", ако не се намери решение.

По данни на мозъчния тръст "Център за изследване на енергията и чистия въздух" само през април тази година Унгария е похарчила почти четвърт милиард евро за руски суров петрол и газ.

На 19 юли унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че действията на Украйна може да застрашат дългосрочната енергийна сигурност на Унгария, като упрекна Киев за този ход. "Украинските власти показаха готовност да намерят решение на ситуацията, но оттогава тези опити избледняха", каза той. Сиярто така и не коментира в дълбочина случващото се.

Още: Приходите на Русия от газ и петрол ще се увеличат двойно през юли

На среща с руския външен министър Сергей Лавров по-рано през седмицата Сиярто заяви, че страната е започнала разговори с Москва за намиране на алтернативни доставки на руски петрол - от други доставчици, не "Лукойл", които не са под украински санкции - например "Роснефт" и "Татнефт" не са под украински санкции.

"В момента в Украйна има нова правна ситуация, въз основа на която Лукойл не извършва доставки за Унгария. В момента работим върху правно решение... защото руският петрол е важен от гледна точка на енергийната ни сигурност", заяви Сиярто, без да уточни каква е новата "правна ситуация", въпреки настойчивите въпроси на западни информационни агенции като Bloomberg и Reuters.

На 19 юли прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Украйна, че е взела "политическо решение", и заяви, че ситуацията е "критична" за тези, които все още купуват руски петрол.

Забраната на "Лукойл" идва в момент, когато отношенията между Киев и Будапеща стават все по-напрегнати. Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски се възмути от унгарския премиер Виктор Орбан за срещата му с руския лидер Владимир Путин в рамките на самообявената от Орбан "мирна мисия" този месец - без мандат от ЕС унгарският премиер се появи при Зеленски, Путин, Си Дзинпин и Доналд Тръмп за разговори за търсене на мир в Украйна. Будапеща също така упорито се противопоставя на колективните решения за доставки на оръжия от ЕС за Киев. "Опитахме да намерим начин да разговаряме с Будапеща, да има дипломатически решения, но това не проработи. Изглежда сега намерихме начини да ни чуят", многозначително коментира Совсун.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Словакия също е на нокти

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви в телефонен разговор с украинския си колега Денис Шмигал, че страната му няма да бъде "заложник" на отношенията между Москва и Киев, след като Украйна наложи санкции срещу "Лукойл", което доведе до преустановяване на доставките на руския петролен гигант, предаде Reuters.

Словашката рафинерия "Словнафт" (Slovnaft) ще получи 40% по-малко петрол за преработка от необходимото, което ще засегне словашките пазари и може да доведе до спиране на доставките на дизелово гориво от "Словнафт" за Украйна, се посочва в прессъобщението на правителството в Братислава, уточнява БТА.

"Включването на "Лукойл" в списъка със санкции е просто още един пример за безсмислените рестрикции, които ощетяват не Руската федерация, а главно някои страни членки (на ЕС), което е недопустимо", пише в текста.

Още: ЕС е внесъл руски петрол за 3 млрд. евро през три турски пристанища

Фицо отдавна критикува санкциите срещу Русия и след като миналата година встъпи в длъжност като премиер за четвърти път, той преустанови изпращането на пряка военна помощ в Украйна. Този ход предизвика критики, че Фицо обвързва външната си политика прекалено силно с Москва.

Интересен факт - Чехия, която е третата страна, разчитаща много на петролопровода "Дружба" преди войната в Украйна, досега изобщо не се е оплакала от недостиг на доставки. С други думи, Прага е търсила и е намерила решение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес