Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия забранява международните осиновявания

22 май 2024, 06:58 часа • 1519 прочитания

Нидерландия няма да позволява повече на гражданите си да осиновяват деца в чужбина, съобщи министърът по въпросите на правната защита Франк Вервинд, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че засега междудържавните процедури в заварено положение ще продължат.

ОЩЕ: Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Много осиновени деца

През последния половин век нидерландски родители са осиновили около 40 000 деца от 80 страни. През последните години използването на тази практика намаля. За 2019 г. зад граница са осиновени едва 145 деца, а за пандемичната 2020 г. този брой спада на 70, сочат най-новите данни на независимия Институт за изследване на проблемите на нидерландската младеж.

Между февруари 2021 г. и ноември 2022 г. нидерландското правителство беше въвело почти двегодишна временна забрана за междудържавни осиновявания.

ОЩЕ: В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

Нидерландската политика в областта на осиновителните процедури беше подложена на щателна проверка заради все по-големия брой пълнолетни граждани, осиновени като деца, които започнаха да проучват потеклото си и често пъти откриваха, че актовете им за раждане или са загубени, или са били подправяни, или че осиновяването им е станало по незаконен начин.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес