Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия иска Украйна да поразява Русия с F-16, но е нужно одобрение от САЩ

31 май 2024, 18:00 часа • 4807 прочитания

Нидерландия води консултации със САЩ относно използването на изтребители F-16 от украинската армия за поразяване на цели на руска територия. Новината съобщи министърът на външните работи в оставка Ханке Бруинс Слот.

Нужно е "да" от САЩ

Украйна може да разполага с F-16 от Нидерландия още през юни. Подобно на други западни оръжия, страната би искала да може да ги използва срещу цели отвъд границата, но пак се изисква окончателно "да" от САЩ. Американското разрешение е необходимо, тъй като F-16 се произвеждат в Щатите.

Още: САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски

„Все още сме заети с американското правителство, за да предоставим всички F-16“, каза Ханке Слот, цитиран от RTL.nl. САЩ, Дания, Белгия други страни са част от коалицията от държави, която иска да помогне на Украйна да се сдобие с изтребителите.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че Вашингтон официално разреши на Украйна да използва американски оръжия за поразяване на цели в Русия, но само при едно условие - това да става при Харков, където руснаците водят свирепа офанзива.

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

Съпротива от Белгия

Дания вече позволи на Украйна да използва самолетите F-16 през границата, но Белгия се противопоставя. Норвегия, която също ще снабди Киев с изтребители, е "за" използване на западно оръжие на руска територия. Въпросът е основна тема на обсъждане на срещата на външните министри на НАТО в Прага.

Още: Още три страни с картбланш за Украйна да ползва техни оръжия на руска територия*

F-16 могат да направят украинското въздушно пространство много по-безопасно - заедно с други форми на противовъздушна отбрана като системите Patriot.

Още: Без промяна: Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес