Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия дава на Украйна да използва F-16 на руска територия

29 август 2024, 12:08 часа • 1171 прочитания

Нидерландия не ограничава Украйна да използва предоставените от нея изтребители F-16, включително в руското въздушно пространство. Това заяви командващият нидерландските въоръжените сили Оно Айхелсхайм пред местната телевизия NOS.

„Не сме налагали никакви ограничения върху използването и обхвата на F-16, при условие че се спазват законите на войната“, каза той.

Нидерландия обяви, че предоставя на Украйна 24 самолета F-16, но Айхелсхайм не каза колко от тях вече са разположени в страната.

Още: НАТО поръчва подводни дронове за нидерландските и белгийските военноморски сили

Украйна може да използва нидерландски оръжия в Курск, стига да спазва правилата

Той отбеляза, че нахлуването на Украйна на руска територия - в Курска област - е „блестящо от практическа гледна точка“. „Те превзеха много територии доста бързо, използвайки нови методи. По този начин създадоха дилема за Путин“, заяви Айхелсхайм, цитиран от NOS.

Той не вижда проблем в това, че нидерландски оръжия се използват при подобни настъпателни действия зад граница. „Украйна може да използва ресурсите, които предоставяме, както желае, при условие че се спазва хуманитарното право на войната“, каза командирът на нидерландските въоръжени сили.

Снимка: Getty Images

Според него Киев може да използва инвазията си в региона на Курск като разменна монета в преговори за мир. „Или да я използва, за да гарантира, че Русия ще се изтегли от региона на Донбас. Не виждаме последното да се случва, така че времето ще покаже до каква степен това има стратегическо въздействие“, добави той.

Според Айхелсхайм операцията в Курск е „поне началото на възможна стратегическа корекция в борбата между Русия и Украйна“.

Още: Z-канали: Украйна вече ни диктува условия, а дори още не е започнала да използва F-16 в Курск

F-16 в Украйна

В края на юли стана известно, че в Украйна е пристигнал първият самолет F-16 от Нидерландия. В медийни публикации се говори за общо 6 изтребителя. Очаква се до края на тази година Киев да получи 20 самолета.

Украйна вече използва F-16 - според президента Володимир Зеленски самолетите са свалили руски крилати ракети по време на последното мащабно въздушно нападение на режима в Кремъл: F-16 са участвали в сваляне на руски ракети и имат невиждано технологично подобрение (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес