Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Независима руска електронна медия спира работа

03 юни 2021, 11:16 часа • 1413 прочитания

Една от последните останали независими руски медии, VTimes, обяви, че ще прекрати работа по-късно този месец, след като властите я обявиха за "чуждестранен агент", съобщи АФП.

Изявлението на редакторите на VTimes идва в труден момент за руските журналисти и редактори, които не работят за държавни медии, като пространството за независима журналистика и гласове на несъгласие се свиват драстично.

Редакторите посочват в изявление, че са обмислили няколко начина за продължаване на работа след действията на властите миналия месец, но че всеки сценарий прави персонала уязвим за наказателно преследване или затвор.

"По същество VTimes е изтласкан в нишата на опозицията, политическите медии. Но ние замислихме и направихме съвсем различно издание", се казва в изявление на ръководството. "Затова решихме да спрем работа на 12 юни, Деня на независимостта на Русия."

През май министерството на правосъдието обясни, че VTimes е добавен към списъка с чуждестранни агенти на Русия, защото е регистриран в Холандия.

Това изисква квалифицираните като такива организации да разкриват източници на финансиране и да етикетират публикациите. Обозначението се възприема като възпиращ фактор за рекламодателите, а служителите на издания с етикет казват, че стигмата затруднява работата, включително цитиране на източници в записа.

VTimes е основана миналата година от старши редактори и журналисти от уважавания руски бизнес вестник "Ведомости", които напуснаха след назначаването на приятелски настроен към Кремъл главен редактор.

Подобно на печатните и онлайн изданията на „Ведомости”, VTimes се публикува на фона на същия емблематичен цвят на сьомга като „Файненшъл Таймс” и има споразумение за публикуване с британския вестник. Решението за брандиране на VTimes като чуждестранен агент е дошло само седмици след като Meduza, популярен рускоезичен уебсайт за новини със седалище в Латвия, също получи противоречивия етикет, принуждавайки го да започне кампания за краудфандинг, за да оцелее при загубата на приходи от реклама. Подобно на VTimes, Meduza е основана от журналисти, които се отклоняват от друга медия, която е поета от ръководството, съпричастно към политическата линия на Кремъл. Радио Свобода / Радио Свободна Европа - определено за „чуждестранен агент“ през 2017 г. - наскоро се сблъска с огромни глоби заради неспазване на закона.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес