Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата вървят добре, но всичко е относително: Генерал на Кадиров за Курск (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 10:04 часа • 704 прочитания

Много беше зле в началото, сега нещата са по-добре, но всичко е относително - така прочулият се с абсурдни изказвания чеченски генерал Апти Алаудинов, един от приближените до Рамзан Кадиров, описва ситуацията в Курска област.

Алаудинов си призна колко неподготвена е била руската армия при старта на операция "Курск" на 6 август, 2024 година на украинската армия - руснаците са били хванати "по бели гащи". По думите на чеченския генерал, руснаците нямали "нито един дрон във въздуха" и никой не можел да каже къде бил противникът, даже къде били руските позиции т.е. тотална дезорганизация. Затова било много трудно да се нанесат такива загуби на украинците, че да спрат настъплението.

Сега обаче украинската армия била спряна, по-голямата част от влезлите в Курска област украинци били унищожени, затова украинското командване вкарвало постоянно резерви и "съгласно теорията на относителността нещата вървят добре" (Към 10 октомври, 2024 година, руското военно министерство твърди, че украинската армия е дала над 21 550 жертви /убити, ранени и изчезнали по време на акция/ т.е. два пъти повече, отколкото сочеха редица оценки като число на влезлите в Курска област украински части в началото на операцията. Отговор защо тогава Русия не отвоюва нищо съществено няма): Русия "изби" цялата украинска армия в Курска област - Путин защо не се хвали, че Курск пак е руски?

Иначе в Курска област най-после има данни за повишена руска активност – и украински, и руски телеграм канали съобщават за голяма руска атака с бронирана техника при Любимовка, в посока Новоивановка.

Украинският телеграм канал "Офицер+" твърди, че при атаката в бой са вкарани около 30 единици руска бронирана техника, но половината са били унищожени при първоначалния щурм. След това руснаците успели да влязат в Новоивановка, но рано тази сутрин "Офицер+" публикува кратко съобщение – изгубеното пак е върнато. Популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар" акцентира върху боевете, но с твърдение, че руснаците преминали през село Зелен път, на под 5 километра от Любимовка и прави сметки да бъде отрязан завзетият от украинците участък при Олговка, до Кореново – имало обаче да бъдат преодолени "още няколко населени места, окупирани и укрепени от противника от доста време":

(КАРТА) Известният с отразяването си като карти на бойните действия в Украйна украински телеграм канал Deep State обаче критикува украинското командване заради операция "Курск" и прогнозира, че "сме на път към нова бъркотия", защото там се хвърлят ресурси и щял да се прави даже нов корпус, неясно за какво, без да има разделение на дивизии. Deep State се съгласява с "Рибар", че при успешна руска атака с укрепване на позиции в Зелен път и в Новоивановка тактическата ситуация за украинските части на север, към Олговка и Коренево, ще се усложни. "Курската операция наистина е голям стратегически успех, но всяка победа трябва да се удържи, а не да се надяваме, че врагът ще продължи да бъде идиот", заключва Deep State.

Същевременно главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски посочи в репортаж пред украинския телемаратон, че в Курското направление Русия вече е съсредоточила 50 000 войници, като това е отслабило руските позиции на други фронтове - по-специално в Запорожка, Херсонска и Краматорска област.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес