Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Негативните нагласи към Путин растат - и то не само в граничните райони

23 август 2024, 09:33 часа • 2735 прочитания

Негативните чувства към диктатора Владимир Путин са се увеличили в цяла Русия, след като украинските войски навлязоха на руска територия на 6 август и продължават изненадващата си офанзива в Курска област.

Това показват данни на FilterLabs AI - фирма, която проследява нагласите в страната чрез анализ на съдържанието в социалните медии и други публикации в интернет.

Още: Руски правозащитник: Руските елити чакат Путин да умре (ВИДЕО)

Въпреки че новинарските агенции в Русия се опитват да придадат по-положителен характер на развитието на войната, като акцентират върху "хуманитарната реакция" на руското правителство, има доста потребители на социалните мрежи, които изразяват недоволство. Според анализа на FilterLabs AI в много от онлайн публикациите се казва, че напредъкът на Украйна е провал на руското правителство и по-конкретно - на издирвания от съда в Хага диктатор Путин.

Трудно е да се направи точна оценка на общественото мнение в Руската федерация или в която и да е друга авторитарна държава, тъй като хората, отговарящи на анкети, често дават отговори, които според тях правителството иска да види. За да се справи с този недостатък, FilterLabs AI проследява коментарите в различни сайтове, като използва компютърен модел, за да анализира настроенията, изразявани от обикновените руснаци.

Още: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация

Руснаците реагират по-остро към Путин сега, отколкото след бунта на Пригожин

Миналата година положителните нагласи към Путин пострадаха след краткотрайно въоръжено въстание, водено от ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който вече не е сред живите. Но промяната в настроенията изглеждаше по-остра в дните, след като украинските войски започнаха нахлуването си в Курска област.

Снимка: Kremlin.ru

„Отговорът на Путин относно инвазията беше възприет в най-добрия случай като неадекватен, а в най-лошия - като оскърбителен“, казва главният изпълнителен директор на FilterLabs Джонатан Тьобнер, цитиран от The New York Times.

Още: Посредниците, които помагат на Русия да оцелява от западните санкции

Къде най-много в Русия расте разочарованието от Путин?

Отношението към Путин остава по-положително в Москва, където Русия държи по-твърда ръка върху новинарските медии и обществения дебат. Но мнението за диктатора се е влошило дори там, макар и не толкова бързо, колкото на други места в страната. Анализът показва, че в отдалечените региони на Русия разочарованието от Кремъл нараства.

Още: Путин провежда съвещание за Курск: 133 хил. души в областта са евакуирани (СНИМКИ)

Американски служители предупреждават, че е твърде рано да се каже дали щетите върху репутацията на Путин ще бъдат трайни. Авторитетът на диктатора в Русия бързо се възстанови, след като Пригожин прекрати бунта си. Освен това Путин постоянно демонстрира похвата да манипулира общественото мнение за себе си. Все пак постоянната загуба на популярност може да усложни способността на Кремъл да води война в Украйна.

Положителните настроения спрямо Путин рязко са спаднали в регионите на Русия, където Кремъл съсредоточава усилията си за набиране на военни. „Ако престижът и популярността на Путин спаднат в тези ключови региони, особено ако руснаците смятат, че войната върви зле, Кремъл може да се затрудни да попълни военните си редици“, се казва в анализа на FilterLabs.

Още: София - Курск: Велизар Шаламанов анализира украинската изненада и влиянието ни в НАТО (ВИДЕО)

Кремъл продължава да оказва влияние върху начина, по който руските национални новинарски издания отразяват войната - малко от тях пускат важни материали, показва анализът. Само че регионалните информационни агенции са по-малко склонни да разкрасяват новините, казва Тьобнер.

Още: Опасни симпатии: Датчанин, влюбен в Путин, отиде в Русия да превежда от английски - пратиха го в Луганск (СНИМКА)

Дезинформация към хората в граничните райони

FilterLabs също така следи руската дезинформация - фирмата е установила, че Кремъл е започнал пропагандна кампания към руснаците в граничните райони след началото на украинската контраофанзива.

Кампанията, която напомня съветската пропаганда, предупреждава, че украинските „психологически операции“ са насочени срещу руснаците. Местните новинарски сайтове обаче разпространяват пропагандата заедно с детайли за украинското нахлуване - информация, която е по-трудно да се намери в Москва.

Още: Politico: Путин отново е парализиран от криза

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес