Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не три, а четири поразени руски летища за една нощ: Данни от СБУ (ВИДЕО)

14 август 2024, 16:44 часа • 2080 прочитания

През нощта на 14 август дронове с далечен обсег на действие на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Силите за отбрана извършиха най-мащабната атака през цялата война срещу руски военни летища.

В резултат на нападението на четири летища - "Балтимор" (във Воронежка област), в Курск, "Саваслейка" (в Нижегородска област) и "Борисоглебск" (във Воронежка област) - е имало "забавна" нощ, съобщават украинските медии, позовавайки се на източници от СБУ. Припомняме, че по-рано през деня руските пропагандисти се жалваха за три поразени авиобази: Украинците атакуваха три наши летища, има щети: Руски източник (ВИДЕО).

Това е била специално планирана операция, за да се попречи на руските войски да използват тези летища за нанасяне на удари с дронове по фронтовата линия и украинските градове, пишат УНИАН и Kyiv Independent.

На летище "Саваслейка": Ударен ли е самолет, носещ "Кинжал"?

Десет взрива е имало само на военното летище "Саваслейка" в Нижегородска област, откъдето редовно излитат МиГ-ове, носещи ракети "Кинжал". Оттам се появи видео, показващо предполагаемия удар. То се разпространява от OSINT-анализатори (работещи с открити източници), но автентичността му не е официално потвърдена.

На мястото на удара на летище "Саваслейка" е имало самолет, много подобен в опашната си част на МиГ-31К, пишат OSINT-анализатори.

Както заявява "информиран източник" от СБУ пред медиите - украинските специални служби продължават методично да отслабват авиационния компонент на руската военна машина. "В момента именно самолетите дават на противника предимство във въздуха, но ние ще продължим да подрязваме крилата на тези "птици"", добавя цитираният източник.

Колко важно е за Киев да поразява руските самолети и/или бомбите KAB, които те пускат по Украйна - припомнете си тук: Forbes: Украйна можеше да взриви най-добрите руски военни самолети, Белият дом каза "не".

По-рано същия ден Русия заяви, че е свалила 117 украински безпилотни летателни апарата и четири тактически ракети "Точка-У" при масиран удар, а местни канали в Telegram съобщиха за експлозии на летищата "Саваслейка", "Борисоглебск" и "Балтимор". От информацията на СБУ става ясно, че и в авиобаза в Курска област е имало попадение, но няма повече подробности.

Още: Какво порази Украйна на руското военно летище в Борисоглебск? (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес