Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не като Шолц: Кандидат за германски канцлер обещава далекобойни ракети Taurus на Украйна

14 октомври 2024, 10:53 часа • 911 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети с голям обсег Taurus („Таурус“) за Украйна. Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц, от друга страна, е отворен към идеята. Преди това обаче са необходими допълнителни стъпки, смята лидерът на партията, определен от ХДС за кандидат за канцлер.

Още: Германия даде оптимизъм на Украйна за дълбоки удари по Русия

При едно условие

Мерц би доставил на Украйна крилати ракети „Таурус“ с голям обсег, но само при определени условия. „Не бих го направил просто ей така“, заяви той пред ARD. „Бих казал: "Ако бомбардировките не спрат, първата стъпка е да се премахне ограничението за обхват (на украинските удари по Русия - бел. ред.). А втората стъпка е да се доставят Taurus. А след това от Путин зависи да реши докъде иска да ескалира тази война“. От думите му се разбира, че ако той ръководи федералното правителство на Германия, ще поиска руската армия да спре ударите по украинските граждани и ако това не се случи, ще пристъпи към действия.

Настоящият канцлер Олаф Шолц от Социалдемократическата партия (SPD) продължава да се противопоставя на доставката на Taurus, които са с обсег 500 км, и на вдигането на ограниченията за украински удари по цели дълбоко в Русия заради притеснения от ескалация.

Снимка: Getty Images/Guliver

На коалицията под ръководството на Шолц ѝ липсва "стратегическо обмисляне на вариантите в политиката за Украйна", каза Мерц. Според него правителството позволява на Путин да се запознае с всички подробности на тази политика. Кабинетът дори спори публично за различните си позиции относно конкретните следващи стъпки.

Още: Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Решение за Taurus на европейско ниво

Мерц подчерта, че решението за доставката на Taurus трябва да бъде взето на европейско равнище. Европа спешно трябва да стане по-независима от САЩ, когато става въпрос за подпомагане на Украйна в интерес на общата сигурност, е неговото мнение. С оглед на евентуална победа на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ в началото на ноември, Европа спешно трябва да се подготви за водеща роля, посочва лидерът на ХДС.

Мерц обяви, че ще агитира за значително по-високи разходи за отбрана в предстоящата кампания за федерални избори. „Ние трябва да направим това. Бюджетът (на Бундесвера) трябва да нарасне", посочи той, цитиран от n-tv.de. Специалният фонд за Бундесвера, който е на стойност милиарди, ще бъде изчерпан най-късно до 2028 г. Недостигът от 30 милиарда евро трябва да бъде запълнен през 2029 г.

Възможно е също така да се окаже, че са необходими много повече пари и че разходите трябва да бъдат около 3% от брутния вътрешен продукт, а не 2%, както е днес, смята Фридрих Мерц.

Изборите в Германия предстоят през септември 2025 година.

Още: ЕП: Страните да вдигнат ограниченията, за да може Украйна да ползва западно оръжие срещу Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес