Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО започва мащабни учения за ядрено възпиране (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 17:44 часа • 572 прочитания

НАТО ще започне учението за ядрено възпиране "Steadfast Noon" в понеделник, 14 октомври, съобщи генералният секретар на Алианса Марк Рюте на брифинг след среща с украинския президент Володимир Зеленски и британския премиер Киър Стармър в Лондон.

Ученията ще се проведат в Северно море, Великобритания, Белгия и Нидерландия.

„В един нестабилен свят е жизненоважно да тестваме отбраната си, да я укрепваме, за да знаят нашите противници, че НАТО е готова и способна да отговори на всяка заплаха", каза новоназначеният генерален секретар, който замени на поста Йенс Столтенберг.

Още: Рюте за удари на Украйна дълбоко в Русия: Има всички правни основания да ги разрешим

Какво знаем за учението?

Учението "Steadfast Noon" се провежда ежегодно вече десет години. През 2023 г. в маневрите участват 13 държави от Алианса и различни видове самолети, включително най-модерните изтребители и американските бомбардировачи B-52.

Всяка година ученията се провеждат в различна държава. Миналата година тренировъчните полети се проведоха над Италия, Хърватия и Средиземно море.

Сега ученията идват в момент, в който руският диктатор Владимир Путин поднови ядрените заплахи към Запада: Путин плаши наред: Иска промени в реда за използване на ядрено оръжие.

Изтребители F-35A и бомбардировачи B-52 ще бъдат сред около 60-те самолета от 13 държави, които ще участват в "Steadfast Noon", съобщиха представители на НАТО, цитирани от Reuters. В учението не се използват бойни оръжия, но около 2000 военнослужещи ще симулират мисии, при които военни самолети носят ядрени бойни глави на САЩ.

Ученията ще започнат в понеделник и ще продължат около две седмици.

Още: Тръмп твърди, че почти убедил Русия и Китай да се откажат от ядрените си оръжия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес