Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО похвали България и обяви: Фокусът ни е върху Черно море

11 юли 2024, 10:49 часа • 745 прочитания

НАТО ще продължи да се фокусира върху региона на Черно море и върху Балканите - такъв ангажимент пое Алиансът на срещата на върха във Вашингтон, става ясно от декларацията на страните членки от 10 юли.

"Западните Балкани и Черноморският регион са от стратегическо значение за Алианса. Оставаме силно ангажирани с тяхната сигурност и стабилност", пише в документа.

Още: Официално: НАТО обяви пътя на Украйна към Алианса за "необратим"

Похвала за България

"Потвърждаваме постоянната си подкрепа за регионалните усилия на съюзниците, насочени към поддържане на сигурността, безопасността, стабилността и свободата на корабоплаването в Черноморския регион, включително, ако е необходимо, чрез Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.", съобщиха държавите членки на Алианса.

Още: Анализ: Време е за заместници на НАТО

Освен това НАТО похвали България, Турция и Румъния за мисията им за разминиране на Черно море.

Снимка: Getty Images

"Приветстваме активирането от страна на трите крайбрежни съюзници на Работната група за противоминни мерки в Черно море. Ще продължим да наблюдаваме и оценяваме събитията в региона и ще подобрим ситуационната си осведоменост, като се съсредоточим върху заплахите за нашата сигурност и потенциалните възможности за по-тясно сътрудничество с нашите партньори в региона, ако е необходимо. НАТО подкрепя евроатлантическите стремежи на заинтересованите държави в този регион", пише в точка 31 от декларацията.

Още: "Украйна ще спре Путин": Байдън откри срещата на НАТО със силна реч (ВИДЕО и СНИМКИ)

Сътрудничество със Западните Балкани

НАТО се ангажира да продължи да засилва политическия диалог и практическото си сътрудничество със Западните Балкани, за да подкрепя реформите, регионалния мир и сигурност и да противодейства на зловредното влияние. В това число влизат дезинформацията, хибридните и киберзаплахите, породени "както от държавни, така и от недържавни участници".

"Демократичните ценности, върховенството на закона, вътрешните реформи и добросъседските отношения са от жизненоважно значение за регионалното сътрудничество и евроатлантическата интеграция и ние очакваме да продължим да постигаме напредък в това отношение", пише в официалната позиция.

Западните Балкани са важни за Алианса и заради ръководените от НАТО сили в Косово (KFOR).

Още: Главчев във Вашингтон: Украйна може да разчита на нас в справедливата си битка срещу Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес