Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност: "Не може Путин, Си и Ким да ги трупат, а ние - не"

17 юни 2024, 10:57 часа

Страните от НАТО обсъждат възможността за разполагане на повече ядрени оръжия в готовност. Това заяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг пред британското издание The Telegraph на 16 юни.

Реклама

Причината за дискусиите е, че Москва продължава да заплашва с използване на ядрени оръжия: Русия преразглежда ядрената си доктрина заради "неприемливи действия" на НАТО.

Още: Беларус е готова да използва специално ядрено оръжие: Военното министерство

В речта си в централата на НАТО в Брюксел генералният секретар призова страните от Алианса да демонстрират ядрения си арсенал. Той добави, че в момента се провеждат консултации между членовете на НАТО за изваждане на ядрените оръжия от складовете и поставянето им в готовност.

Ако НАТО няма ядрени оръжия, а Русия и приятелите ѝ имат - това е "по-опасен свят"

Столтенберг също така призова членовете на военния съюз да покажат "ядрена прозрачност" като възпиращ фактор за ядрена агресия.

"Прозрачността помага да се предаде директното послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз", заяви той пред The Telegraph. "Целта на НАТО, разбира се, е свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО - не, е по-опасен".

Още: Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

САЩ са все по-притеснени от ядрените заплахи на Путин и компания

Коментарите на Столтенберг повтарят тези на старши директора на Белия дом за контрол на въоръженията Пранай Вади. Той каза миналата седмица, че на САЩ може да им се наложи да увеличат разполагането на стратегически ядрени оръжия на фона на нарастващите заплахи от страна на Китай, Русия и други противници.

Снимка: Pixabay

"При липса на промяна в арсеналите на противниците - през следващите години може да се стигне до момент, в който ще се наложи увеличаване на броя на сегашните разположени оръжия", заяви Вади на 8 юни, цитиран от Kyiv Independent. "Трябва да сме напълно подготвени за изпълнение, ако президентът вземе такова решение. Ако този ден настъпи, той ще доведе до решението, че са необходими повече ядрени оръжия за възпиране на нашите противници и за защита на американския народ и нашите съюзници и партньори", каза Вади.

Коментарът му е особено актуален предвид изпращането на фрегата, атомна подводница и придружаващи ги кораби в Куба от страна на Русия. САЩ веднага предприеха мерки, като установиха, че засега там няма ядрено оръжие и това не представлява директна заплаха за сигурността на Щатите.

Още: Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

Столтенберг: Китай също е голяма заплаха

Столтенберг също така предупреди за "осъзнатата заплаха", която Китай представлява - страната продължава да развива своя арсенал от ядрени оръжия. "НАТО може да се сблъска с нещо, с което никога не се е сблъсквало, а именно двама потенциални противници с ядрени сили - Китай и Русия", каза той.

Разбира се, това има последствия, добави той и се позова на оценки, според които до 2030 г. Китай може да разполага с до 1000 ядрени бойни глави.

Путин може да натисне копчето, ако губи в Украйна: Глас от Киев

Преди дни Русия и Беларус започнаха втория етап от тактическите си ядрени учения, симулирайки използването на ядрено оръжие в Украйна. Според Министерството на отбраната на Русия ученията са в отговор на "провокативните изявления и заплахите на отделни западни официални лица срещу Руската федерация" - не се уточнява кои западни служители са отправяли заплахи или провокативни изявления.

Още: Путин мрънка: Не ние започнахме с ядрената риторика, онази госпожа от Великобритания беше (ВИДЕО)

На този фон секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олександър Литвиненко заяви пред The Times, че Путин може да нареди използването на тактическо ядрено оръжие, ако руската армия бъде разгромена в Украйна.

Коментарите му дойдоха, след като лидерите на Г-7 предупредиха на срещата на върха в Пулия, Италия, че всяко използване на химическо, биологическо, радиологично или ядрено оръжие от страна на Русия ще бъде посрещнато с "тежки последици". Китай също заяви, че всякаква ядрена ескалация е неприемлива.

Г-7 изтъкна Китай и трети държави, които подкрепят руската военна машина, и заяви, че ще продължи да налага санкции на базирани в тези страни компании, "които улесняват Русия в придобиването на изделия за нейната отбранителна индустриална база".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес