Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

21 август 2024, 11:23 часа • 3337 прочитания

След като е преминал първоначалният шок от украинското настъпление в Курска област, в Кремъл са приели, че офанзивата ще продължи поне няколко месеца, и то според оптимистичните прогнози, затова вече подготвят руснаците за новата реалност, в която им предстои да живеят. А "новото нормално" ще е контролът от страна на украинската армия на окупираните територии на Русия.

Какво да се прави, трябва да се свиква

Веднага след началото на операцията на украинските въоръжени сили в района на Курск руските елити бяха шокирани. Но две седмици по-късно шокът премина и настъпи примиряване, пише руското опозиционно издание "Медуза", позовавайки се на източници, близки до правителството.

По върховете на Кремъл явно се утешават с мисълта, че случващото се е далеч от регионалните центрове. Въпреки това, според думите на източника,"навлизането (на украинските въоръжени сили) на територията на Руската федерация и овладяването на селата е ново събитие, и то много неприятно".

Още: Обиколка на градини с круши: Важните дела на Путин докато Украйна завладяваше Курск (СНИМКИ)

Един от източниците, посочва резултатите от скорошно проучване на Фонд "Обществено мнение", чиито проучвания често се използват от администрацията на Путин, според което делът на руснаците, които признават, че имат тревожни настроения, се е увеличил с 6% и е достигнал 45%. В Кремъл смятат тези цифри за доста високи и се надяват те бързо да намалеят.

"По време на шок, а това, разбира се, беше шок, винаги има скокове [в социологическите резултати], след това хората свикват и нещата се стабилизират. Както се случи с бунта на Пригожин, мобилизацията и началото на войната", цинично казва един от събеседниците на изданието. 

Приемете "новото нормално"

За да се "уталожат" по-бързо тревожните настроения, Кремъл с помощта на пропагандата се опитва да подготви руснаците за живот в условията на "новата реалност" и "новата нормалност".

Постоянното налагане на тези две фрази ще помогне хората да възприемат случващото се не като отклонение от нормата, а като нова норма, макар и временна. "Това ще им подейства успокояващо", казва медиен технолог, сътрудник в администрацията на Путин.

Още: В дни на катастрофи и атаки Путин винаги се крие: Каква огромна разлика със Зеленски!

Компонентите на тази "нова реалност", както е замислена от Кремъл, са следните 

  • врагът действително нахлу на руска територия;
  • но го очаква неизбежно поражение;
  • само че връщането на териториите ще отнеме време и трябва да поизчакаме.

"Насочете негативизма си в положителна посока"

В същото време жителите на Курска област са съветвани "да насочат негативизма и шока си в положителна посока". Какво трябва да значи това е трудно да се разтълкува - може би ако не можете да се радвате, че сте окупирани, поне се опитайте да намерите нещо положително в това?

Доброволно-принудителни дарения

А всички руски граждани са призовавани да участват в събирането на помощи за Курск като администрацията на Путин вече е препоръчала на регионалните власти да се заемат с този въпрос.

На работното място на много руснаци "доброволно-задължително" ги карат да събират пари или продукти за окупираната от украинците територия или да превеждат еднодневната си заработка.

Още: Украинска медия: Путин е наредил "освобождаване" на Курска област до 1 октомври

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес