Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

18 септември 2024, 06:27 часа • 10983 прочитания

Напражението между Република Северна Македония и България във външнополитически план нараства. Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, част от правителството на Християн Мицкоски нарече българите "мизерници", предаде БГНЕС.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски твърди, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

Мизерници, нямаме обща история и общи корени

"Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости да му сложиш знамето. Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена, това е работа на домакина", каза Николоски в интервю за македонската телевизия "Алфа" относно визитата на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София.

Още: Скопие ще извика българския посланик Радуков за обяснение за липсата на македонско знаме на срещата Силяновска-Радев

България не е достойна, няма уважение

"Очевидно домакинът не е цивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени", заяви вицепремиерът. Той обърна внимание, че България много време не може да направи редовно правителство и има противопоставяне между някои големи партии и президента Румен Радев, като Македония била използвана като коз в политическата борба.

Николоски говори за отношенията с България след 15:30 минута, след 37:00 минута и след 39:00 минута (след 39-тата минута са тежките думи, включително "по-мизерни") в долното видео. Интересното е, че той започва да говори за отношенията между двете държави с темата с инфраструктурната свързаност и казва, че иска Северна Македония да бъде свързана с България, но и че няма да се дават грешни пари за проекти, които не могат да бъдат реализирани. Той изрично подчертава, че няма "истински" път до нито един от трите ГКПП с България, като 15 години България нищо не направила, за да има свързаност, а Северна Македония си свършила работата:

Още: "Държавна измяна" и "катастрофа": България в центъра на нов политически трус в Скопие

Припомняме, че срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев не беше официална, тоест не изискваше официален протокол. Визитата на македонския президент в София дойде след самопокана. Въпреки това, липсата на македонското знаме на общите снимки предизвика бурни реакции в съседна Северна Македония. Това се използва от режима на Мицкоски за пропаганда и всяване на омраза към България. Българският посланик в Скопие Желязко Радуков дори беше извикан да дава обяснения в македонското министерство на външните работи.

Знамето на Северна Македония липсваше на срещите между Християн Мицкоски и хърватските президент и премиер, които се проведоха неотдавна, но след тях нямаше никаква реакция към Загреб. 

Още: Радев: Северна Македония да успокои страстите, правителството им да напусне предизборната риторика

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес