Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 7 октомври: Нов взрив край посолството на Израел в Дания

07 октомври 2024, 12:44 часа • 726 прочитания

На годишнината от нападението срещу Израел, извършено от "Хамас" на 7 октомври 2023 г., в близост до израелското посолство в Дания е избухнал нов взрив.

Той е станал на около 500 метра от сградата на дипломатическата мисия в Копенхаген. Експлозията идва 5 дни след два други взрива в близост до посолството, за които са арестувани трима шведски граждани. Впоследствие един от тях бе освободен: Експлозии до израелското посолство в Копенхаген, полицията разследва.

Има ли връзка с предишните инциденти?

„Разбира се, проверяваме дали може да има връзка с (по-ранния) инцидент в израелското посолство“, каза пред репортери инспекторката от полицията в Копенхаген Трине Молер, цитирана от The Times of Israel. "Няма индикации, че случаят е такъв“, добави после тя, като уточни, че съобщената експлозия може да е била причинена от стрелба.

Снимки в местните медии показват следи от взрив пред жилищна сграда на около 500 метра от израелското посолство.

Шведската разузнавателна агенция Sapo заяви, че Иран може да е замесен в експлозиите на 2 октомври в Дания, както и в стрелбата в близост до израелското посолство в Стокхолм ден по-рано: Шведското разузнаване каза замесен ли е Иран в нападенията срещу израелските посолства в Стокхолм и Копенхаген.

През май агенцията заяви, че Техеран набира членове на шведски престъпни банди, за да извършват „актове на насилие“ срещу израелски и други интереси в Швеция. Ислямската република отрича.

Днес датското външно министерство почете паметта на жертвите при клането на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. "Днес, 7 октомври, скърбим за жертвите на бруталната терористична атака на "Хамас" срещу Израел преди една година. Повече от 100 души все още са държани като заложници в Газа. Мислите ни са насочени към всички, засегнати от трагичното събитие", написаха от ведомството.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес