Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВнР: Няма задържан български офицер в Славянск

26 април 2014, 11:33 часа • 13748 прочитания

Министерството на външните работи категорично потвърди, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи. От Министерство на отбраната заявиха, че няма представител на българското МО сред задържаните в украинския град Славянск.

Някои от руските и украинските медии, че проруските федералисти в град Славянск са задържали автомобил с представители на ОССЕ, които впоследствие се оказаха, че не принадлежат към организацията, а са военни наблюдатели.  Медиите съобщаваха както за различен брой задържани, така и за различната им националност.

Революционният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов, издигнат след настоящите събития, съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. Пономарьов заявява пред телевизия НТВ, че става дума за граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

По-късно стана ясно, че хората, с които е изгубена връзка в Славянск, са военни инспектори, а не наблюдатели от ОССЕ. Тези инспектори са изпратени от страните-членки на ОССЕ в рамките на Виенския документ „За мерките по укрепване на доверието и сигурността” от 2011 година. В състава на мисията са четирима германци , един чех, един датчанин, един швед и един поляк.

Украйна призова за незабавното освобождаване на задържаните от сепаратисти инспектори от ОССЕ

„Задържането и принудителното държане на международни наблюдатели, които се ползват с привилегиите и имунитета на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, е поредното потвърждение за престъпния и терористичен характер на дейността на въоръжените групировки на сепаратистите в Донецка област, които са вдъхновени и подкрепяни от руските спецслужби”, се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи.

САЩ също призоваха за незабавното освобождаване на задържаните в Славянск наблюдатели. „Ние сме дълбоко обезпокоени от съобщенията за задържането на международни наблюдатели в Славянск. Ние осъждаме тези действия и изискваме незабавното освобождаване на задържаните”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки. По нейните думи международните наблюдатели се намират в Украйна в съответствие с Виенския документ относно повишаване на доверието във военната сфера.

Провеждат се преговори за освобождаване на задържаните в Славянск.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес