Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва се бори за пълен контрол върху Северния полюс

12 август 2015, 14:26 часа • 6266 прочитания

Руската федерация призовава Организацията на обединените нации (ООН) да ѝ осигури пълен икономически контрол върху 1 200 000 квадратни километра площ в Арктическия океан, включително и върху Северния полюс.

Според Конвенцията на ООН за моретата от 1982 г., всяка нация разполага с ексклузивна икономическа зона от моретата и океаните, която се простира до 500 километра от брега. Русия, обаче, зове за различно правило, тъй като

„Може да се докаже, че континенталният шелф, на който лежи Русия, всъщност се простира много по-далеч от тези 500 километра“.

В такива случаи законът признава 900-метрова граница навътре в морето, според CNBC.

Oрганизацията на обединените нации отрича това твърдение на Москва от 2002 г., позовавайки се на липсата на научни доказателства за неговата достоверност. Но Русия не е съгласна.

Руските лидери твърдят, че са изпратили малка подводница в района, която да събере нужните научни доказателства в защита на политическата им теза през ООН. Същата подводница, по данни на “The New York Times”, е забива малък руски флаг на океанското дъно, точно на Северния полюс.

Счита се, че в земните недра под Северния полюс се крият огромни залежи на петрол и природен газ, които, вследствие от глобалното затопляне и топенето на арктическия лед, стават все по-достъпни за човешка експлоатация.

Използвани източници: DiISCOVRD-blog; The New York Times; CNBC.

Автор: Tеодор Спасов

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес