Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва: Рискът от директна конфронтация с НАТО се увеличава заради САЩ

01 юни 2022, 14:26 часа • 11827 прочитания

Русия отправи словесна атака към САЩ, след като американският президент Джо Байдън обяви доставката на модерни ракетни системи HIMARS за Украйна. Кремъл смята, че Вашингтон "налива масло в огъня", въпреки че Щатите твърдят, че целта не е да се обстрелва територията на Русия.

"Смятаме, че Съединените щати наливат масло в огъня умишлено и целенасочено", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че "подобни доставки не насърчават Киев да възобнови мирните преговори".

Зам.-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви пред РИА, че решението на САЩ ще увеличи риска от директна конфронтация между Москва и НАТО.

Системите HIMARS използват прецизно управляеми боеприпаси. Обсегът им е около 80 км, като Вашингтон е взел решение да не изпраща системи с много по-голям обсег.

Кремъл заяви още, че Москва предприема мерки за "свеждане до минимум" на последиците от частичното петролно ембарго, наложено от ЕС заради войната в Украйна. "Санкциите ще имат отрицателен ефект за Европа, за нас и за целия световен енергиен пазар", каза Песков. "Но в момента в Русия се извършва преориентация, която ще ни позволи да сведем до минимум негативните последици".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес