Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва плаши Молдова, след като Кишинев задържа държавни служители заради руски шпионаж

01 август 2024, 10:34 часа • 1265 прочитания

Руските власти подновиха информационните си атаки срещу Молдова след съобщенията, че властите в Кишинев разследват двама молдовски държавни служители за шпионаж.

Още: Украйна преговаря с Молдова за връщане на избягалите от мобилизация

Задържан е ръководителят на правния отдел на парламента в Кишинев

На 31 юли молдовската служба на Радио „Свобода“/„Свободна Европа“ съобщи, че молдовските власти претърсват офиси на местни депутати във връзка с дело за шпионаж срещу ръководителя на правния отдел на парламента Йон Креанга, за когото се твърди, че предоставял информация на Русия.

Друг молдовски източник - Agora.md - съобщи, че властите са задържали Креанга и друг държавен служител.

Още: Арести на летището в Кишинев: Молдовската полиция се разправи с агресивни поддръжници на Русия (ВИДЕО)

Какво цели Русия в Молдова?

Руското посолство в Молдова заяви, че молдовските власти се готвят да експулсират руски дипломати във връзка с дело за „държавна измяна“, в което са замесени молдовски служители. По-късно по темата имаше развитие: Молдова изгони служител на руското посолство и привика посланика на Москва.

Руското министерство на външните работи, на свой ред, повтори наративите, обвиняващи Молдова, че следва „пътя на Украйна и Прибалтика“ и си сътрудничи по-тясно със Запада.

Снимка: Кишинев, Getty Images

Кремъл вероятно цели да се възползва от всяко усилие на Молдова да се дистанцира и защити от руската намеса, като засили наративите, целящи да дискредитират правителството в Кишинев и да създадат условия за по-нататъшна намеса в бившата социалистическа република. Такава оценка прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Молдовските пионки на Путин плашат с "украински сценарий" и кремълско господство

Хибридната война на Москва срещу Запада - още новини

На 31 юли руското министерство на отбраната обяви, че елементи от руските Централен и Южен военен окръг са започнали третия етап на тактически ядрени учения - вероятно като част от продължаващата кампания на Кремъл за рефлексивен контрол, целяща да повлияе на западните държави да вземат решения, благоприятни за Москва.

Кремъл продължава да полага усилия за възпиране на по-нататъшна военна помощ за Украйна. Заместник-директорът по печата и информацията на руското МВнР Андрей Настасин заплаши Япония с контрамерки, ако Токио отпусне смъртоносна подкрепа на Киев. Не се споменава обаче какви са тези мерки. Кремъл редовно отправя заплахи към държавите от НАТО и техните партньори, за да ги възпре от предоставяне на военна помощ на Украйна.

Украински военни служители продължават да предупреждават за руските усилия за дезинформация, включително такива, насочени към украинци. На 31 юли украинската Харковска група войски съобщи, че руските сили използват системите Leer-3, за да разпространяват фалшива информация сред украинците чрез фалшиви SMS-и и съобщения в Telegram. Харковската група войски също така предупреди, че руските пропагандисти разпространяват фалшив разказ - а именно как украинските сили използвали забранени химически вещества на бойното поле. Самите руснаци често са използвали такива вещества на фронта в Украйна. Русия вероятно цели да отклони вниманието от тези случаи, като прехвърли вината върху Украйна, анализират от ISW.

Още: Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес