Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощна руска атака по Сумска област на Украйна - няма ток и вода, проблеми с болници и училища (ВИДЕО)

12 септември 2024, 10:35 часа • 994 прочитания

Русия атакува град Конотоп в Сумска област на Украйна през нощта на 11 срещу 12 септември, като рани цивилни граждани, повреди училища и прекъсна тока и водоснабдяването, съобщи кметът Артьом Семенихин.

Най-малко 14 души са били ранени, съобщават местните власти. Последиците от нападението все още се разследват.

Още: Операция "Курск": Руски контраатаки и украински отговор. Няколко сценария пред Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Няма ток, проблеми с болниците

Енергийната инфраструктура е претърпяла значителни щети. „Енергетиците правят повече от възможното, за да осигурят електричество на болницата и водоснабдителното дружество в този момент. Никой няма да се осмели да прогнозира кога ще има ток в домовете на жителите“, отбеляза кметът на града Артьом Семенихин в Telegram.

По думите му - Русия е нанесла щети на голям брой учебни заведения. Избити са много прозорци и врати. Детските градини ще работят от утре в режим на дежурна група. Освен това руснаците са повредили и болници. Избити са прозорците на голям брой сгради, но няма сериозни щети по медицинското оборудване и лекарите работят. Водата ще бъде доставяна на жителите на града ежечасно. „Всички хирурзи в града са на работа. Пострадалите продължават да се обаждат. В момента двама мъже са настанени в болница. Единият от тях е в много критично състояние (кома). Между другото, този, който е в кома, е бил на път да спаси хората“, допълни кметът, цитиран от УНИАН.

„Врагът нанесе масиран въздушен удар по енергийни съоръжения и гражданска инфраструктура в община Конотоп. Руснаците са използвали безпилотни летателни апарати от типа „Шахед“, насочени към жилищни сгради, образователни институции и медицински заведения“, заявиха от администрацията на Сумска област.

Още: Украинското разузнаване свали руски изтребител над Черно море (ВИДЕО)

Нападения в Донецка област

Според регионалните власти Русия е нанесла удар по моста между Покровск и Мирноград в Донецка област, като го е разрушила напълно. Прекъснато е и водоснабдяването на Покровск. Длъжностните лица определят ситуацията като изключително трудна. В момента в тази част на Украйна се водят най-тежките битки на фронта. Властите призоваха жителите да се евакуират на 15 август, след като руските сили достигнаха на около 10 км от покрайнините на града.

Руските атаки са прекъснали доставките на газ и вода в град Покровск, съобщи губернаторът Вадим Филашкин на 12 септември. Модулната филтрираща станция, която снабдяваше Покровск с вода, е спряла да работи поради продължаващите боеве в района. По думите на губернатора - на жителите се доставя питейна вода, а в община Покровск са прокарани над 300 кладенеца.

Още: Поредни руски удари в Донецка област (СНИМКИ+ВИДЕО)

Атака с дронове и ракети в цяла Украйна

През нощта украинските ВВС са засекли 69 руски въздушни цели в небето над Украйна. "Нашествениците удариха Черниговска област с две балистични ракети „Искандер-М“, изстреляни от Курска област", съобщиха те. Русия е атакувала още с една управлявана авиационна ракета Х-59/69 от Брянска област, две крилати ракети Х-22/32 от самолет Ту-22М3 и 64 ирански дрона клас "Шахед".

От дроновете 44 са били свалени. "Три вражески дрона отлетяха обратно към Русия, още четири са с изгубено местоположение на територията на Украйна", вероятно след електронно заглушаване, гласи информацията. Към 9 ч. четири безпилотни машини остават във въздушното пространство на Украйна. ПВО е работила и продължава да работи на някои места в Киевска, Херсонска, Хмелницка, Черкаска, Сумска, Днепропетровска, Кировоградска, Запорожка област.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес